Читать «Історії в дев"яти книгах. КнигаІІІ: Талія» онлайн - страница 58

Геродот

115.3. Кассітерідами спочатку називали Британські острови, але пізніше так стали називати міфічні острови. Фінікійські мореплавці приховували справжнє місцеположення цих островів, із яких вони вивозили оливо, необхідне для виробництва бронзи. Оливо (кассітерос) і янтар (електрон) потрапляли до грецьких країв із північного заходу Європи, як правильно твердить Геродот.

116,1. Геродот під Європою розумів не лише власне Європу, але й північну частину Азії,

117,1. Повідомлення Геродота стосується до зрошувальних систем на ріці Акесі (сучасний Мургаб), де розташовано озеро Мерв.

118.1. Дарій у своєму Бехістунському написі називає Інтафрена першим серед семи. Про участь Інтафрена в змові проти Магів було в розд. 78.

118.2. «Воротар» – це комендант царського палацу і начальник царських охоронців. «Доповідач» вища двірська посада в давній Персії. З допомогою цього вельможі цар спілкувався з зовнішнім світом.

120.1. Геродот скрізь, за винятком одного місця, каже про «сатрапію Сардів», а не сатрапію Лідії.

120.2. Даскілея була столицею сатрапії Геллеспонту.

121.1. Андрон, тобто чоловіча половина палацу.

121.2. Після падіння тирана Полікрата грецький поет Анакреонт (прибл. 570– 485 рр. до н. є.) жив в Афінах.

122,1. Ідея «талассократії», тобто панування на морі, виникає зокрема в V ст. до н. є., коли її висунув Фемістокл, а здійснили Кімон і Перікл. Геродот хоче сказати, що перекази про талассократію крітського царя Міноса не мають історичної основи. Проте сучасні дослідження та відкриття довели, що в цих переказах була така основа. Свідченням могутності мінойської держави були так звані «Міної», розкидані на просторі від Сірії до Сіцілії.

123,1. Тут є найдавніший приклад того, коли син носив ім'я свого батька. В Греції це було досить звичайним у IV ст. до н. є.

125.1. Перед цим Геродот твердив, що найбільшими грецькими храмами були храми в Ефесі і на Самосі. Тут він висловлює думку про те, що Полікрат своєю могутністю і багатством перевершував Пейсістрата.

125.2. Оройт сподівався створити проперську партію на Самосі.

127,1. Оройт після вбивства сатрапа Фрігії сам став її сатрапом. Геродот лише так наводить назви сатрапій Малої Азії: Фрігії, Лідії, Іонії.

128,1. Царський секретар, приставлений до кожного сатрапа, читав по-арамейському і перекладав перською мовою.

129,1. Про єгипетських лікарів було в кн. II, розд. 84.

note 7

132,1– Елейські (тобто з Еліди на Пелопоннесі) ворожбити користувалися авторитетом.