Читать «Роман от XIII в. (Роман от XIII в.)» онлайн - страница 225

Автор неизвестен

139

Туаз — приблизително два метра.

140

Един арпан е равен на 58 метра.

141

Начинът, по който Хектор убива лъва, напомня за подобна сцена с Говен от Персевал или Разказ за Граала (ст. 7859–7871).

142

И този детайл е заимстван от последния роман на Кретиен дьо Троа. Вж. предишната бележка.

143

Относно средновековната практика подът да се покрива с трева вж. бел. 13г1.

144

Никъде другаде в цикъла Ланселот-Граал не се споменава за тази първа братовчедка на Ланселот. Въпросният пасаж премълчава и факта, че Хектор, полубрат на Ланселот от връзка на крал Бан с друга жена, също е първи братовчед на девойката.

145

В цикъла Ланселот-Граал Ивен е преди всичко опитен рицар на Кръглата маса, който напътства и насърчава младия Ланселот. Тук не се говори за нито едно от приключенията, от които Кретиен изгражда фабулата на своя роман Ивен, Рицаря с лъва.

146

Вж. бел. 141.

147

В Смъртта на крал Артур Агравен подклажда конфликта между Артур и Ланселот. Неговото убийство от Ланселот е една от причините Говен да обяви на Ланселот война на живот и смърт.

148

И тук разказът подготвя читателя за трагичната развръзка в Смъртта на крал Артур — битката при Солсбъри между войската на Мордред и войската на Артур; смъртоносната схватка между Мордред и Артур.

149

Авторът на Роман за Ланселот не се придържа до традиционното описание на героите. Към физическия портрет — сам по себе си по-разчупен по отношение на реторическите канони по онова време — той добавя и особености на характера, и действия на съответния персонаж.