Читать «Убийството на султана» онлайн - страница 8

Ахмед Юмит

Смаяно се отдръпнах, понеже изобщо не очаквах това. Но нямаше място за отстъпление и опрях гръб в огледалото с още неолющен тогава емайл. Не, не го правеше, за да ме засрами - а иначе изпитваше страхотно удоволствие да засрами старомодния си любим на най-невероятни места. Очите и блестяха диво, лицето и се беше изопнало, ноздрите и потръпваха от страст. Като забеляза тъпото ми изражение, се притисна до мен и повтори: „Хайде, глупчо, целуни ме, асансьорът ще спре всеки момент.“

Ако беше само за целувка, щях да го направя, но циничният и син поглед и липовият аромат в асансьора показваха, че ще последва и друго. Докато се колебаех, тя силно ме придърпа към себе си. Дори не успях да се противопоставя. Ако на партера брат и Суат не чакаше асансьора, тази малка кабина щеше непременно да разбере как двама души се любят на-крак... Когато Суат ме видя да излизам от вратата на асансьора червен като рак и със смутен поглед, схвана, макар и не напълно, положението, свъси светлокестенявите си вежди и скастри сестра си:

- Вече е късно. Къде си тръгнала по това време?

На Нюзхет изобщо не и пукаше.

- Идвам - отговори кратко. - Ще изпратя Мющак до марш-рутката и се връщам.

Сякаш тя беше мъжът, а аз - девойката, която трябваше да пази и да не оставя сама по улиците нощем.

Усетих как страните ми пламват, а навън валеше сняг, в асансьора беше студено, по краката ми лазеха ситни тръпки. Ами ако Нюзхет ме видеше такъв? С почервеняло лице, с тази срамежлива руменина върху повяхналата кожа, която наболата брада не можеше да прикрие. Бях надхвърлил шейсетте, но не се бях отървал от чувството за свян. Как ли щеше да ми се подиграва Нюзхет за това.

- Като че дете се крие в това огромно тяло... Ами порасни вече, де... - и като се намръщих, взе да се подмазва. - Майтап, бе... Ама и ти си едно галено дете, Мющак... - и се гушна се в мен. - Млади сме още... Кому ще навреди малко непристой-ност?

Не само сега, още тогава знаех, че е права. А и ми харесваше съпротивата и срещу тази срамежливост. Не само ми харесваше, но и ме замайваше. Когато се разделихме и се прибрах вкъщи, часове наред не можех да се отърва от това странно вълнение. Може би заради това се влюбих в нея; защото спокойно можеше да извърши онова, което потисках. И то подстрекаващо. Направо предизвикателно... Най-интересното беше как

Нюзхет, толкова наслаждаваща се на живота, нежелаеща да изпусне и миг от него, беше станала толкова успешен учен. Тя го свързваше с дисциплината в немската гимназия. Развлечението си е развлечение, работата - работа.

- Важна е концентрацията, Мющак, да се концентрираш в онова, което вършиш.

И един ден беше престанала да се концентрира върху мен. Други неща привлякоха вниманието и, отвъдокеански... Нов свят, нов университет, нов любим... Джери беше името на новия и любим, впоследствие и съпруг. Десет години по-млад от нея и дванайсет от мен. Грозен според мен. Не мислете, че го клеветя, аз също не съм много красив. Искам да кажа, че красавците не будеха интереса на Нюзхет. Но с Джери имахме нещо общо - и двамата бяхме достатъчно едри, та да се справим със средна мечка.