Читать «Пактът „Касандра“» онлайн - страница 198

Робърт Лъдлъм

Появиха се материали и за катастрофата на частен самолет над Тихия океан. Самолетът на фармацевтичната компания „Бауер-Зермат“, се беше разбил на шестстотин мили западно от Лос Анджелис на път за Биг Айлънд на Хавай. На борда е имало само един пътник: доктор Карл Бауер.

Президентът Кастила водеше траурната церемония по случай най-голямата космическа трагедия след избухването на „Чалънджър“. Разследването показа, че на борда на совалката „Дискавъри“ е станала експлозия, причинена от проблеми с изпомпването на горивото по време на приземяването й във военновъздушна база „Едуардс“.

* * *

— Какво ще стане с Мегън? — попита Ранди Ръсел.

Тя стоеше до Смит на малкото гробище, наречено Царское, над Москва и реката.

— Тя вече не е Мегън — отговори той. — Има ново име, ново лице, нова самоличност — Смит направи пауза. — Оцеля, но накрая я обявиха за мъртва. Нямаше друг начин. Тя трябваше да се откаже от стария си живот, за да запази тайната на онова, което наистина се случи.

Ранди кимна. Чрез контактите си в ЦРУ беше дочула, че един, а може би и повече от космонавтите на борда на совалката бяха оживели. Но не след дълго слуховете заглъхнаха. Когато Смит пристигна в Москва, тя го потърси, за да научи истината. Мегън Олсън беше дългогодишна приятелка на София… а също и нейна. Ранди чувстваше, че има право да знае дали Мегън все още е жива.

— Благодаря ти, че ми каза за нея — промърмори тя.

Смит погледна над редиците от надгробни плочи.

— Без твоята помощ всичко щеше да завърши по друг начин — каза той.

Пристъпи напред и положи цветя на гроба на Юрий Данко.

— Закъде сме всички ние без смелите хора?

1

Стига (итал.). — Бел. прев.

2

Лекар (итал.) — Бел. прев.

3

Наздраве (итал.). — Бел. прев.

4

Стари приятелю (фр.). — Бел. прев.

5

По Фаренхайт. — Бел. прев.

6

Пътнически самолет „Боинг — 747“ — „Джъмбо джет“, най-големият пътнически самолет в света. — Бел. прев.

7

„Мари Селест“ (или „Мария Целеста“) била открита в безветрен ден в океана на хиляди мили от всякакъв бряг. Корабът бил в пълна изправност, на печката в кухнята все още се готвела храна, но екипажът бил изчезнал. Смята се за една от най-големите морски загадки. — Бел. прев.