Читать «Вінні-Пух» онлайн - страница 9

Алан Александер Мілн

ПРИГОДА ТРЕТЯ,

У якій Пух та Паць пішли на лови і ледь-ледь не зловили Бабая

Був у Пуха найкращий друг — таке собі крихітне поросятко, якого звали Пацем.

Паць мешкав у великій-превеликій хатці, у великому-превеликому дереві. Те дерево — бук — стояло посередині Лісу, хатка була у самій середині бука, а Паць мешкав у самій середині хатки.

А поблизу хатки стирчав стовпчик, на якому була прибита поламана дощечка з написом. І кожен, хто хоч трохи вмів читати, міг на ній прочитати: "Стороннім В". Більше прочитати там не міг навіть найудатніший грамотій.

Якось Крістофер Робін спитав Паця, що на тій дощечці написано. І Паць умить відповів, що там написано ім'я його дідуся і що ця дощечка з написом — то їхня родинна реліквія, тобто найдорожча для їхнього сімейства річ.

Крістофер Робін сказав, що не може бути такого імені "Стороннім В", та Паць заперечив, що от і може, бо ж дідуся саме так звали! А "В" — це просто скорочено, бо повне ім'я дідуся "Стороннім Віллі", хоч це також скорочено, бо його цілком повне ім'я — "Стороннім Вільям".

— Дідусь мав одразу два імені,— пояснив Паць,— на той випадок, якщо одне десь загубиться. Загубиться Вільям — буде Стороннім, загубиться Стороннім — буде Вільям...

— Знайшов чим хвалитися! — зневажливо сказав Крістофер Робін.— У мене в самого два імені.

— От бачиш, я ж казав,— і в тебе так само! — кувікнув Паць.— Виходить, моя-таки правда!

Був чудовий зимовий день. Паць старанно відгортав сніг перед своїм будинком, аж раптом, підвівши голову, він побачив Вінні-Пуха.

Втупившись поглядом собі під ноги, Пух обережно ступав по снігу, роблячи велике коло. Він був такий зосереджений і замислений, що, коли Паць його покликав, він і не подумав зупинитися.

— Агов, Пуше! — закричав Паць.— Привіт! Що ти там робиш?

— Полюю,— відповів Пух.

— Полюєш? На кого?

— Когось вистежую! — таємниче відповів Пух.

— Кого ж ти вистежуєш?

— Оце мене й цікавить,— сказав Пух.— У тому вся й штука: хто це?

— І що ж ти скажеш — що воно таке?

— Доведеться почекати, доки я з ним зустрінуся,— відповів Вінні-Пух.— Глянь-но сюди.— Він показав на сніг перед собою.— Що ти тут бачиш?

— Сліди,— сказав Паць.— Відбитки лап! — Паць навіть кувікнув від хвилювання.— Ой, Пуше! Ти гадаєш, це той... той страшний Бабай?!

— Можливо,— сказав Пух.— Іноді начебто він, а іноді наче й не він. Хіба розберешся в цих слідах?

Він замовк і знову рушив на лови, а Паць, трохи потупцявши на місці, кинувся за ним навздогін.

Раптом Вінні-Пух став мов укопаний і, зігнувшись, спантеличено втупився у сліди.

— Що таке? — запитав Паць.

— Неймовірна річ,— сказав Вінні-Пух.— Здається, їх стало вже двоє! До оцього — Невідомо Кого — прилучився інший — Невідомо Хто, і зараз вони йдуть парою. Знаєш що, Пацику? Ходімо зі мною, бо раптом виявиться, що це Злі Істоти?!

Паць хоробро почухав вухо і відповів, що до п'ятниці він зовсім вільний і з великою радістю піде з Пухом, а надто якщо в Лісі бродить справжній Бабай.

— Ти хочеш сказати, якщо там бродять Два Справжніх Бабаї? — уточнив Вінні-Пух.

Та Паць сказав, що це все одно, бо до п'ятниці йому зовсім-зовсім нічого робити.