Читать «Хірург» онлайн - страница 186

Тесс Ґеррітсен

42

Едмунд Кемпер – американський серійний убивця. Він убив шістьох жінок, власну матір та її подругу. У підлітковому віці убив своїх дідуся і бабусю, застреливши їх з рушниці.

43

Екстубація – видалення інтубаційної трубки з гортані або трахеї.

44

Трахеотомія – хірургічна операція, що полягає в розтині передньої стінки трахеї з подальшим уведенням у неї спеціальної трубки.

45

Ателектаз легені – стан, при якому внаслідок закупорки бронхів та наступного розсмоктування повітря нижче місця закупорки відбувається спадання легеневої тканини, зазвичай частки або сегменту легені, та її ущільнення.

46

Зосин – препарат для лікування інфекцій.

47

Епінефрин (адреналін) – належить до природних гормонів. Застосовується при зупинці серця.

48

Ярд – британська та американська міра довжини, приблизно дорівнює 91,4 см.

49

Генрі Лі Лукас – найвідоміший американський серійний убивця, людожер. На його рахунку щонайменше 11 доведених слідством убивств, а також більше 300 не доведених.

50

Кеннет Б’янкі разом з двоюрідним братом Анджело Буоно, відомі як «Душителі з пагорбів», були відповідальні за викрадення, зґвалтування, тортури і вбивства жінок у 1977–1979 роках.

51

«Північ у саду добра і зла» – художній фільм режисера Клінта Іствуда за однойменним романом Джона Берендта, заснованим на реальних подіях, що відбувалися в Саванні.

52

Енн Райс – американська письменниця, сценарист і продюсер, найбільшу славу якій приніс роман «Інтерв’ю з вампіром».

53

Доріс Дей – американська акторка й співачка.

54

Формалін – безбарвна прозора рідина з подразнюючим запахом, що використовується для дезінфекції.

55

Тасманійський диявол – хижий сумчастий ссавець, нині поширений винятково на австралійському острові Тасманія. Він відомий характерним чорним хутром і люттю, з якою пожирає їжу. Погану репутацію тасманійський диявол здобув за свій неприємний зловісний голос, який наганяв жах на перших європейських колоністів.