Читать «Розколоте небо» онлайн - страница 36

Світлана Талан

– Чорножукових? – аж підскочив на місці схвильований Семен Семенович.

– Не тільки. Є багато людей, які мають непогані наділи земель, велике господарство. Без них, без їхніх наділів і господарства важко буде заснувати колгосп. Здається, у мене все, товариші, – закінчив промову Щербак й сів на місце.

– А якщо не захочуть багачі йти до колгоспу? Що тоді? – знову засовався на місці невгамовний Ступак.

– Спочатку проведемо роз’яснювальну роботу, а на зборах побачимо, – відповів парторг.

– Я додам до сказаного, – підвівся з місця чекіст. – Дамо змогу багатим людям добровільно написати заяви та передати майно і землі у суспільну власність. Якщо не підуть, привселюдно оголосимо їх куркулями, щоб назавжди ліквідувати куркульство як клас. І надалі не будемо пускати куркулів у колгосп! Ті, хто напише заяву про вступ, будуть звільнені від податків, а куркулі нехай попотіють, щоб сплатити податки, які будуть для них збільшені, – знову майже кричав розчервонілий Іван Михайлович. – А ми будемо будувати нове, світле життя для себе та своїх дітей. А такі люди, як ви, товаришу, потрібні партії. На зборах я буду висувати вашу кандидатуру на посаду голови колгоспу. Ви, як я здогадався, – натякнув Іван Михайлович на кульгавість чоловіка, – воювали?

– Дякую за довіру, – відкашлявшись, сказав Семен Семенович. – Так, я воював у Червоній Армії, там отримав поранення.

– Такі люди нам ой як потрібні!

– Я виправдаю вашу довіру!

– Не лише мою, – уточнив Іван Михайлович, – довіру нашої рідної Комуністичної партії! – мовив він пафосно. – Товариші, є ще питання?

– Хотілося б знати, що все-таки буде з тими, хто відмовиться віддавати свою землю добровільно? – несміливо запитав голова сільради Максим Гнатович.

– Роз’яснюю, – серйозно сказав уповноважений. – Земля тих, хто напише заяву про вступ до колгоспу, одразу ж із заявою відійде у суспільну власність. Але це не означає, що землю відріжуть по саму хату. Для ведення господарства залишимо людям частину землі. А ось хто відмовиться… Пощади нехай не чекають! Колгоспам – бути! Це я заявляю відповідально! Притиснемо кулака, та так притиснемо, що аж пищати буде! Краще перегнути, ніж не догнути! Так, товариші?

Присутні на підтримку однопартійця дружньо заплескали в долоні.

Розділ 11

Павло Серафимович повернувся з міста у неділю аж після обіду. Варя з матір’ю вже й на дорогу кілька разів ходили його виглядати: чи, бува, нічого з ним не трапилося? Адже повіз уночі цілу підводу зерна, бочку квашеної капусти та дещо з городини. Зазвичай він повертався до обіду, все розпродавши, бо дорого не просив. І як на те, з самого ранку здійнялася хурделиця. Ще з вечора земля була гола, тож Павло Серафимович запряг воза, а до обіду вже намело добрячі кучугури снігу.