Читать «Таємниче життя дерев» онлайн - страница 107

Петер Воллебен

Отже, від часу заснування національного парку мине п’ятсот років. Якщо взяти стару діброву, котру доти тільки помірно використовували з господарською метою, і віддати її значну територію під захист, то для цього процесу вистарчило б і двісті років. А оскільки вздовж і впоперек країни часто як заповідні території обирають далекі від природи ліси, то треба розраховувати на трохи більше часу (з позиції дерев) й на особливо різку реорганізаційну фазу в перші десятиліття.

Незрідка хибною є оцінка зовнішнього вигляду європейських правікових лісів. Нефахівці часто припускають, що тоді місцевість заросте чагарниками й утворяться непролазні хащі. І де сьогодні панують напівпрохідні ліси, там завтра керуватиме хаос. Заповідники, до яких уже понад сто років не ступала людська нога, доводять протилежне. Через щільну тінь трави та чагарники практично не мають шансів, а тому на природних лісових теренах панує брунатний колір (від опалою листя). Маленькі дерева ростуть неймовірно повільно й дуже прямо, їхні бічні гілки короткі та тонкі. Домінують старі материнські дерева, а їхні бездоганні стовбури скидаються на колони собору.

На противагу правіковим лісам, на територіях з господарськими лісами є значно більше світла, позаяк там постійно зрубують дерева. Тут ростуть трави й кущі, а засіки з ожини не дозволяють рухатися перетятою місцевістю. Крони зрубаних стовбурів лежать абиде й спершу утворюють додаткові перепони — загалом вимальовується дуже сумна, ба навіть по-справжньому, безладна картина. Натомість крізь праліси здебільшого можна спокійно ходити. Тільки де-не-де на землі видно окремі грубі, відмерлі стовбури, що пропонують природню лавку для відпочинку. Оскільки дерева доживають до древнього віку, то зрідка трапляється падіння мертвих екземплярів, а відтак у лісах майже нічого не відбувається. Упродовж людського життя практично неможливо зауважити жодних змін. Отож, заповідники, в яких розвиваються штучно вирощені та правікові ліси, заспокоюють природу й дають нагоду краще відчути її всім, хто прагне відпочинку.