Читать «Таємниче життя дерев» онлайн - страница 104

Петер Воллебен

Проблеми в порозумінні насамперед трапляються з іншої причини: дерева неймовірно повільні. Їхні дитинство та молодість тривають у десять разів довше, ніж наші, а загальна тривалість життя щонайменше в п’ять разів перевершує нашу. Активний рух, як наприклад, розпускання листя чи ріст пагонів відбувається протягом тижнів та місяців. А тому здається, наче дерева — застиглі істоти, не рухливіші за каміння. А шум крон на вітрі, хрускіт гілок і стовбурів, що гойдаються врізнобіч, змушуючи ліс мати такий живий вигляд, — це лиш обтяжливий для дерев, пасивний коливальний рух. Не дивно, що багато наших сучасників у деревах бачать не більше, ніж предмети. Проте під корою багато процесів відбувається набагато швидше. Приміром, вода й поживні речовини, тобто «кров дерева», течуть від коріння вгору до листя зі швидкістю до одного сантиметра на секунду.

Також і захисники природи та чимало лісничих зазнають у лісі оптичного обману — не дивина, адже людина є «візуальною істотою», у життєдіяльності якої особливу роль відіграють органи зору. Тому на перший погляд правікові ліси наших широт видаються нудними та бідними на різноманіття видів. Проте розмаїте тваринне життя часто минає в мікрокосмосі, схованому від очей прихильників лісового туризму. Ми зауважуємо тільки великі види — як-от представників птахів чи ссавців, щоправда й тих бачимо зовсім зрідка, позаяк типові лісові звірі часто спокійні та дуже боязкі. Отже, туристи мого лісництва, яким я показую старі букові заповідники, нерідко мене запитують, чому чути так мало птахів.

Види, що побутують на видноті, часто шумлять більше й не бояться потрапити в наше поле зору. Напевно, це вам відомо і з власного саду, де синиці, дрозди та вільшанки швидко звикають до вас і тримаються на відстані тільки кількох метрів. Також і лісові метелики здебільшого коричневі та сірі й, коли відпочивають, маскуються на стовбурі під кору. Натомість види, що поширені на відкритих місцинах, пропонують багату симфонію барв і яскравих переблисків, отож не помітити їх майже неможливо. З рослинами все відбувається так само. Лісові види здебільшого невеличкі й дуже подібні одні до одних. У багатьох сотнях видів мохів, зовсім мініатюрних, навіть я вже давно перестав орієнтуватися. Те саме стосується й велетенської кількості лишайників. Зате наскільки показнішими є рослини степів? Яскрава, до двох метрів заввишки наперстянка, пишне жовтозілля, блакитні, як небо, незабудки — така розкіш тішить серця мандрівників. Не дивно, що порушення в екосистемі лісу, внаслідок яких через ураган або лісове господарювання утворюються великі вільні території, викликають у деяких захисників природи шквал захвату. Вони дійсно гадають, що в такому разі різноманіття видів зростає, й не бачать усієї драматичності ситуації. В обмін на кілька видів з відкритого простору, що в променях яскравого сонця почуваються, наче риба у воді, тут вимирають сотні місцевих маленьких тварин, якими майже ніхто не цікавиться. Таким чином, також і наукова розвідка Екологічного товариства Німеччини, Австрії та Швейцарії висновує, що коли з господарською метою збільшується використання лісу, то хоч і зростає різноманіття рослин, але це не причина для радості, а радше вказівка на міру пошкодження природної екосистеми.