Читать «Вибрані твори в двох томах. Том II» онлайн - страница 24

Дмитро Ткач

Ось і зараз. Владислав Янчук наказав, поки він снідатиме, підвісити сітку. Юра і Петя аж стогнуть, тягнучи вірьовку, перекинуту через блочок.

Підіймають один ріжок сітки, потім другий, третій, четвертий… А навколо — дорослі дужі люди, і нікому з них і на думку не спадає допомогти. Не наша, мовляв, то справа. Вам важко? Але нас те не обходить!..

Несподівано на манеж прибігає Марта, тоненька, легенька, мов пір'їнка. Вона, як хлопчик, ходить у вузеньких штанях до колін і в куценькій курточці, яка щільно облягає її струнку фігурку. Їй личить цей одяг.

— Добрий день, Юрек! Добрий день, Петко! — вітається вона жваво і весело. — Вам важко, давайте допоможу.

Юра дуже зрадів дівчині.

— Добрий день, Марто. А на тебе пан Зайднер не кричатиме, що ти тут?

— Ні, не кричатиме. Я прибрала у вагончику, збігала в магазин по сигарети, і він дозволив піти до вас.

— А ти сама просила? — Юрині щоки зарожевіли від задоволення.

— Авжеж. Мені гарно з вами.

— І він дозволив? — все ще допитувався Юра, бо ця розмова йому дуже приємна.

— Та кажу ж тобі! Ану, давайте разом потягнемо за вірьовку. Легше буде.

Втрьох вони справді швидше впоралися з ділом. А Юрі здалося, що він став навіть дужчий, бо біля нього вертиться оця весела білоголова дівчинка Марта. І він попросив:

— Ти не йди звідси. Сідай і дивись, як ми будемо тренуватись.

— Мені дуже хочеться подивитись. Я ж і сама колись виступала, — зненацька журливо каже Марта, — але ж ваш Кріт прожене.

— Не прожене! — твердо заперечує Юра.

— Чому?

— Бо він мене боїться.

Марта притуляє до губ маленькі кулачки і пирскає смішком:

— Тебе? А чого б він мав тебе боятися?

— Він знає чого… — багатозначно каже Юра, гадаючи, що Янчук ще не забув сутички в стайні.

Тільки-но вони підтягли сітку, як прийшов Янчук. На ньому була жовта куртка з шнурами замість ґудзиків, вузькі штани і м'які чоботи з короткими халявами. У руці тримав батіжка, схожого на нагайку, яким час від часу ляскав себе по халяві. Чорне волосся напомаджене й прилизане. Щоки дбайливо поголені. Янчук любив похизуватися.

Він показав батогом угору:

— Пішов!

Марта відійшла в найдальший куток зали. А хлопці швидко і спритно, ніби мавпи, подерлися драбинкою на місток під купол цирку.

Тренування в розпалі.

Юрі легше. Хоч батьки ще не дозволяли йому літати, все ж йому вже доводилось пробувати себе на хитких трапеціях. А Петя ніяк не може перебороти страху перед висотою.

Перший раз він взагалі нічого не міг зробити. Тільки гойдався на трапеції туди й сюди. А потім руки й ноги у нього затремтіли, і він упав на сітку. Янчук змусив його знову повернутись на знаряддя. І, може, не менш як сто разів Петя, уже за наказом Янчука, розгойдувався і падав, розгойдувався і падав. Це дало свої наслідки. На другий день він уже не тільки розгойдувався та падав, але крутив сальто.

Цього разу Янчук змусив тренувати перехід з містка на трапецію, з трапеції — в руки ловитора, з рук ловитора знову на трапецію і, нарешті, з трапеції — на місток.