Читать «Мадам дьо Помпадур» онлайн - страница 334

Клаудия Циглер

1748 - мирът от Аахен слага край на Войната за австрийското наследство

1752 - маркиза Дьо Помпадур става херцогиня.

1754 - ражда се Луи-Огюст, бъдещият Луи XVI, син на дофина и съпругата му Мария Жозефа дьо Сакс.

1756 - мадам Дьо Помпадур е назначена за придворна дама на кралицата; начало на Седемгодишната война

1757 - на 5 януари е извършен атентат срещу краля

1763 - мирът от Париж слага край на Седемгодишната война

1764 - на 15 април умира маркиза Дьо Помпадур.

1765 - Умира дофинът Луи-Станислас.

1774 - на 10 май умира Луи XV, внукът му Луи XVI става крал на Франция.

1789 - начало на Френската революция

1793 - на 21 януари е гилотиниран Луи XVI.

 Разходка по следите на мадам Дьо Помпадур

Докато правех проучванията си за романа, използвах най-различни писмени източници, но посещавах и местата, където е живяла маркизата и които имат някаква връзка с нея. Те ме вдъхновяваха и ми позволиха да усетя атмосферата на онова време.

Много места, играли важна роля в живота на маркизата, и голяма част от богатството ѝ са унищожени от революцията и трудното време след нея. По целия свят – в музеи и частни колекции – са разпръснати нейни портрети и лични вещи. Въпреки това в Париж и околностите са запазени доста места, които можем да разгледаме и днес. За онези, които планират ваканция и имат желание да се потопят в живота на маркизата, давам някои препоръки и предложения. Съсредоточила съм се върху френската столица и "Версай".

Париж

Париж е градът, където Жан се е родила и отраснала. Няма съмнение, че свободомислещата и интелектуална атмосфера на града ѝ е оказала дълбоко влияние много преди да е разбрала каква съдба я очаква.

Ако днес се поразходите из Пале Роял и квартала около Лувъра, или излезете на площад "Воге" в Маре, лесно ще се потопите в атмосферата на XVII и XVIII век.

1. "Л'Еглиз сен Йосташ"

Тук е кръстена Жан-Антоанет Поасон, тук се е състояла и венчавката ѝ с Шарл Гийом льо Норман д'Етиол. Църквата е от XVI век (1532-1637) и представлява стилова смесица от ренесанс и готика. Една от най-впечатляващите и най-красивите в Париж. 108 м дълга, 44 м широка и 34 м висока, тя е почти колкото "Нотр Дам". Струва си да я посетите.

2. Лувърът

Музеят Лувър без съмнение е най-забележителното място в Париж. Сбирката с картини от XVIII век е много впечатляваща и позволява да си представим онова далечно време. Тук ще откриете няколко портрета на маркиза Дьо Помпадур, например един от 1750 г., излязъл изпод четката на Франсоа Буше, и друг от 1755 г., рисуван от Морис-Кантен дьо ла Тур. Има и портрети и скулптури на Луи XV. Портрети на краля и маркизата могат да се видят и във "Версай", и в "Трианон".

3. Рю "Сен Оноре"

Улица "Сен Оноре", известна днес със скъпи магазини, елегантни хотели и големи музеи, е играла роля и в живота на Жан.

На тази улица се е намирал салонът на мадам Дьо Тенсен. Къщата ѝ, за съжаление разрушена, е била срещу "Нотр Дам дьо л'Асомсион", където Жан дава дъщеря си Александрин в манастирското училище. Някогашният манастир, известен с просторните си градини, е стигал чак до оранжерията на "Тюйлери".