Читать «Рушниці Авалона» онлайн - страница 2

Роджер Желязни

— Так.

Я простягнув йому відкриту фляжку; він випив, закашлявся і знову приклався до шийки.

— Дякую, сер, — промовив він, віддихавшись. — Шкода, у вас немає нічого міцнішого. Чорт би забрав цю подряпину!

— Є і міцніше. А вам можна?

Замість відповіді він простягнув руку і я дав йому іншу фляжку. Після першого ковтка горілки, яку п'є Жупен, він закашлявся секунд на двадцять, не менше, а потім посміхнувся лівою стороною рота і довірчо мені підморгнув.

— Відразу полегшало. Не заперечуєте, якщо я змочу цією штукою свій бік? Шкода, звичайно, гарного напою, але…

— Забирайте все, якщо треба. Але ж у вас трусяться руки. Хочете, допоможу?

Він кивнув, і я розстебнув його шкіряну куртку, не звертаючи уваги на численні подряпини на руках, грудях і плечах, а потім зрізав кинджалом сорочку, прилиплу до рани. Рана виглядала досить неприємно і тяглася по всьому животу, доходячи до верхньої частини стегна. Стягнувши її краї руками, я витер кров шийною хусткою.

— Почали, — сказав я. — Стисніть зуби і відверніться.

Коли я почав лити горілку на відкриту рану, тіло його судорожно сіпнулося, потім затремтіло дрібним тремтінням. Але він так і не скрикнув. Я був впевнений, що він змовчить. Склавши хустку в кілька разів, я поклав його на рану і туго перев'язав смугою, яку відірвав від підлоги плаща.

— Хочете ще випити? — Запитав я.

— Води. І мені необхідно хоч трохи поспати.

Він зробив кілька ковтків і голова його схилилася на груди. Я спорудив йому деяку подобу подушки, накрив плащами мерців, сів поруч і став спостерігати за красивими чорними пташками.

Він мене не впізнав. Не дивно. Якби я йому відкрився, він, можливо згадав би мене — адже ми були знайомі, хоча ніколи не зустрічалися.

Я вирушив у далеку подорож на пошуки Відображення, яке колись добре знав. Правда, воно було знищене, але я міг відтворити його, оскільки Амбер відкидає нескінченну кількість Відображень і будь-яка людина королівської крові може керувати ними, як йому заманеться. У моїх жилах же текла королівська кров. Якщо вам більше подобається, можете називати Відображення паралельними світами, альтернативними всесвітами або плодом уяви розстроєного мозку. Особисто я — втім, як і всі мої брати і сестри — називаю їх Відображеннями. Таким чином, можна сказати, що кожен з нас вибирає потрібну йому ймовірність і може потрапити в потрібне йому Відображення або створити власне. І досить про це.

На вітрильнику, а потім пішки я відправився в Авалон.

Я жив там багато століть тому. Це довга, складна, дивовижна і хворобливо-болісна історія, і, може, я розповім її колись, якщо залишуся в живих і встигну закінчити свою розповідь.

Я підходив усе ближче і ближче до Авалона, коли побачив пораненого лицаря і шість трупів. Я, звичайно, міг пройти мимо і на іншій ділянці дороги зустрітися з лицарем, які вбили шістьох бандитів і не отримали ні подряпини, або, навпаки, з шістьма цілими і неушкодженими бандитами, які весело сміялися б, стоячи над трупом лицаря. Втім, багато хто скаже, що це не має значення, так як я перераховую лише ймовірності, кожна з яких існує лише в моїй уяві на одному з Відображень.