Читать «П"ятеро поросят» онлайн - страница 2

Агата Крісті

Пуаро спокійно мовив:

— Отже?..

Дівчина, що назвалася Карлою Лемаршан, мовчала, зціпивши руки. Нараз вона заговорила. Повільно, з паузами, з якимось дивним наголосом:

— Уявіть собі мою роль у всій цій справі. Мені було п'ять років, коли… Я була надто мала, аби щось зрозуміти. Звичайно, я пам'ятаю матір і батька, пам'ятаю, як мене поспішно вивезли кудись у село. Пригадую поросят, а також повну, симпатичну дружину фермера і всіх інших, що з любов'ю ставилися до мене. Особливо запам'яталися якісь дивні погляди — ними зустрічали й проводжали мене селяни. Звичайно, я знала, — діти завжди це відчувають, — що щось не так, але я не відала, що саме… Потім була захоплююча подорож пароплавом — вона тривала багато-багато днів, і я разом з дядьком Симоном і тіточкою Луїзою опинилася в Канаді, у Монреалі. На мої запитання про маму й тата вони відповідали, що ті незабаром приїдуть. Потім — не пригадую, як це сталося, — але я раптом зрозуміла, що вони померли, хоча ніхто мені про це й не говорив. З часом я все менше й менше думала про них, почувала себе дуже щасливою. Дядьо Симон і тіточка Луїза ставилися до мене вельми лагідно, вони послали мене до школи, де я незабаром знайшла чимало друзів. Я зовсім забула, що в мене було колись інше ім'я, інше прізвище, не Лемаршан. Тіточка Луїза сказала, що це моє тамтешнє ім'я, канадське, і це мені здалося на той час зовсім природним. Таким чином, згодом я й забула, що в мене колись було інше ім'я…

Скинувши головою, вона мовила з викликом:

— Гляньте на мене! Адже, зустрівши мене, ви сказали б: от безтурботна дівчина! Добре забезпечена, залізне здоров'я, приємна зовнішність. Тільки й насолоджуватися життям. У двадцять літ я не думаю, щоб десь могла бути дівчина, з якою я хотіла б помінятися всім. Але тут якраз і сталося: я почала задавати питання. Про матір, про батька… Ким вони були, чим займалися? І зрештою — це було фатально — я про все довідалась. Мені сказали всю правду. Вони були змушені це зробити хоч би тому, що мені виповнилося двадцять один рік… А потім прийшов цей лист. Лист, залишений моєю матір'ю перед смертю…

Вираз її лиця змінився, погляд пригас, очі вже не здавалися двома вуглинами, а темними, сумними озерцями.

— І ось я дізналася правду: мати засуджена за вбивство. Це був жах.

Вона помовчала.

— Маю вам розповісти ще дещо. Я була заручена. Дядьо і тіточка говорили, що я повинна зачекати, не виходити заміж до того, поки мені не виповниться двадцять один рік. Коли я взнала правду, зрозуміла, чому вони так говорили.

Пуаро, що досі слухав незворушно, перервав її:

— А як сприйняв усе це ваш наречений?

— Джон?.. Джон казав, що це його зовсім не турбує, що все це не має аніякісінького значення, принаймні для нього. Існує тільки він і я, Джон і Карла. Минуле не має значення.

Вона трохи прихилилася.

— Ми ще заручені. Але ж усе те має значення. Це важливо для мене. Важливо й для Джона… Для нас важливо не минуле, а майбутнє. — Вона знову зціпила руки. — Бачите, ми хочемо мати дітей. Це наше спільне бажання. Але ми не хочемо бачити, як вони ростимуть у вічному страсі.