Читать «Конспирация за короната» онлайн - страница 8

Майкъл Дж. Съливан

-Наясно си, предполагам, че проявявам интерес към дъщеря ти, Аленда? - запита Арчибалд, отправяйки се към бюрото, за да напълни две чаши с бренди.

- Да, тя ми спомена.

- А спомена ли защо ме отхвърля?

- Не те харесва.

- Та тя почти не ме познава - вдигна пръст Арчибалд.

- Арчи, заради това ли ме повика тук?

-Маркизе, бих оценил назоваването ми със съответстващото ми име. Не е уместно да ме наричаш така, тъй като баща ми е мъртъв и сега аз нося титлата. Във всеки случай, питането ти е свързано с темата. Как-то знаеш, аз съм дванадесетият граф на Чадуик. Наистина, не е голямо владение, нито Белънтайн - от най-влиятелните семейства и все пак аз не съм съвсем без достойнства. Владея пет големи и двадесет малки села, както и стратегическите Сенонски възвишения. Офицерите под моя команда в момента са шестдесет; рицарите - двадесет, като сред тях са сър Ендън и сър Бректън, може би най-великите кавалери на всички времена. Вълната и кожите на Чадуик са известни в цял Уоррън. Дори се говори за провеждане на Летния фестивал тук - на самата прекосена от теб на път за замъка ливада.

- Да, Арчи... имам предвид, Арчибалд. Наясно съм със статуса на Чадуик. Нямам нужда от уроци по икономика.

- А знаеш ли, че племенникът на крал Етелред се е отбивал нееднократно да вечеря тук? Или че херцогът и херцогинята на Рочел възнамеряват да вечерят с мен идната зима?

- Арчибалд, това е доста уморително. Какво точно целиш?

Отсъствието на благоговение от страна на маркиза накара Арчибалд

да се намръщи. Носейки чашите с бренди, подаде едната на Виктор и също седна. Поспря за момент, за да отпие.

- Следното. Предвид позицията ми и обещаващото ми бъдеще, няма никаква логика Аленда да ме отхвърля. Със сигурност не е заради външния ми вид. Аз съм млад, красив и нося само най-качествените вносни дрехи, направени от най-скъпата вносна коприна. Останалите нейни уха-жори са стари, дебели или плешиви - в много случаи всичко от гореизложеното.

- Може би видът и богатството не са единствените фактори - отвърна Виктор. - Жените не всякога си мислят за политика и власт. Аленда е от момичетата, които следват сърцето си.

- Но също така ще последва и желанието на баща си, нали?

- Не разбирам какво имаш предвид.

- Тя ще се омъжи за мен, ако ти кажеш. Ако заповядаш.

- Значи затова ме накара да дойда тук? Съжалявам, Арчибалд, но си изгубил времето и на двама ни. Нямам намерение да я принуждавам да се омъжва за когото и да било, най-малко пък за теб. Тя би ме мразила до края на живота си. Чувствата на дъщеря ми значат за мен много повече от политическите импликации на нейния брак. Обожавам Аленда. От всички мои деца, тя е най-голямата ми радост.

Арчибалд отпи нова глътка бренди и се замисли над думите на Виктор. Реши да подхване нещата от друг ъгъл.

- Ами ако е за нейно добро? За да я спаси от нещо, което би било сигурна опасност.

- Ти говореше за опасност, за да ме доведеш тук. Готов ли си да обясниш най-сетне, или предпочиташ да провериш дали този старец все още може да размахва острие?