Читать «Акванавти, або Золота жила» онлайн - страница 39

Михайло Євгенович Циба

Сейф тягли волоком до самого подвiр'я.

Навколо зiбралися зiваки. Хiба ж не цiкаво бачити те, що пiввiку пролежало пiд водою.

Чутки все далi розходилися, про сейф знали не лише люди з сусiднiх дач.

Не встигли отямитися й обдумати, як дiяти далi, коли бiля двору зупинилася мiлiцейська машина з синiм лiхтарем, а за нею чорного кольору «Волга».

— Оце саме те, чого нам бракувало для нового щастя! — мовив Микита Єгорович назустрiч непрошеним гостям, якi виходили з машини i зупинялися у дворику бiля трофею. — Де ж ви ранiше були? Чи не було бажання бруднити руки? Нехай хтось у багнi порпається, а ми встигнемо на готовеньке. Нiчого сказати, розумно, але не дуже чесно.

З машини тим часом виходили солiднi дядьки у бiлих сорочках i в формi. Перед вiв кремезний здоровань у легенькому з м'якої соломки брилi, й задля чогось з ключами на пальцi. Простягнувши руку найстаршому серед юнацької компанiї у дворi, промовив втомлено i вальяжно, нiби робив послугу:

— Комаровський, Iлля Аврамович, фiнiнспектор Облфiнвiддiлу.

— Даруйте, не можу, — показав мокрi в муляцi руки Микита.

Простягнена рука зависла у повiтрi. Та це не збило з пантелику iнспектора, вiн став новеньким сандалетом на мокрий сейф, що лежав посеред двору в невеликiй калюжцi, й мовив на публiку, утворену з приїжджих i дачникiв:

— Виходить, що не всi плiтки пустопорожнi? Як-то кажуть, на голому мiсцi нiчого не буває. Якщо вже люди гомонять, то щось там є! I як ви собi думали дiяти далi? — допитував Микиту Єгоровича фiнiнспектор, а все його оточення чекало розв'язки.

— Ми ще не замислювалися щодо цього.

— А замислитись треба було! — заговорив службовим тоном мiлiцiонер, батько Iрини i Каринки. — Треба погрузити вещ на лафет i повезти в мiсто. Там буде створено комiсiю…

— Спасибi за пiдказку, тiльки, менi здається, ми обiйдемося i без мiлiцiї. Тут хулiганiв нема, нiхто порядку не нарушує. I взагалi вас сюди не запрошували! — ледь стримував себе Микита Єгорович, оскiльки не чекав такого повороту справи. Передчуття йому пiдказувало, що воювати з цими дядьками складно. На їхньому боцi закони i всiлякi iнструкцiї, а як їх повернути собi на користь, вони знають. Дивувало й те, як швидко вони пронюхали. Кажуть, земля слухом повниться, але почути можна лише кимсь промовлене…

— Можете не сумнiватись. Ми вже в такому дiлi перевiренi. Он той сейф знайшли i здали. I зараз ми думали подивитися, що в ньому. При свiдках, звичайно, i здати куди слiд, — мовив Микита Єгорович.

— Так ми i є «куди слiд», — пiдказав Кемеровський i засмiявся. — Чи показати документи? Товариш Золотушний, ви готовi? — запитав вiн, не повертаючи голови.