Читать «Кобзар 2000. Soft» онлайн - страница 10

Брати Капранови

Дівчина пройшла до другої кімнати, і Ганна змушена була облетіти ріг будинку, щоб спо-стерігати далі. А дівчина витягла з шухляди запальничку, цигарки і відчинила балконні двері. Ганна піднялась вище і зависла над балконом. Дівчина сперлася на поручі. Блимнув вогник запальнички, потягло солодким запахом імпортних цигарок. Ганна сама не палила і не схвалювала інших, але цій дівчині цигарки навдивовижу личили, так, справді, як личить кофтина чи капелюх.

Ганна дивилася зверху, а дівчина стояла, спершись на балконні поручі, схиливши голову так, що волосся звисало над проваллям поверхів. І тут Ганні на мить здалось, що вона перехилилася ще трохи, потім ще, потім хитнулась необережно… Над містом пролунав крик, але його ніхто не почув, він розчинився у ночі.

Дівчина палила, прихилившись до поручів, а Ганна висіла над нею біля бетонної стіни. Між ними стояла ніч, внизу порожніло одинадцять сірих, схожих, наче близнюки, поверхів. Ганна раптом заплющила очі, потім повільно розвернулася й полетіла геть - понад дахами, злившись із зоряним небом, розчинившись між вогнів великого міста.

Вона залетіла до кімнати в той момент, коли Гриць уже відчиняв своїм ключем двері. Перш за все вимкнула катеринку і заховала її до шухляди. Тіло вмить стало важким та неслухняним. Гриць зупинився на порозі.

- Ти чого?

- Нічого, - вона здвигнула плечима. - А то що?

- Та нічого. Дивна ти якась стала. - І не кажи, - погодилася Ганна. - Ну як там ваша нарада?

- Та, - матюкнувся Гриць. - Я шефу кажу, битовуху треба гнать, а він каже, у нас інтелектуальне виробництво. Я кажу, було. А він каже…

Гриць, здається, дійсно повернувся з наради.

- Слухай, нам на роботі відик пропонують. Брати?

- Відик? - перепитала Ганна. - А почім?

- Це вже мій клопіт, - самовпевнено посміхнувся Гриць.

Ти ба, яка зараза!

Вони повечеряли у мирі та злагоді. Треба сказати, що останнім часом вони взагалі жили у мирі та злагоді, просто на диво. Здається, навіть у перший шлюбний рік такого не було.

- А завтра у кіно підемо?

- Підемо. І вони дійсно пішли у кіно. Кіно було поганим, але іноді навіть краще, коли кіно погане.

А потім Гриць припер з роботи відика, а до нього ще й касет у хлопців взяв. Довго-довго мостив все це діло до телевізора, клацав, крутив, воно йшло смугами, блимало, зникали кольори. Гриць лаявся та ліз до інструкції. Але за півгодини він уже переможно продемонстрував своє надбання. Надбання і справді показувало. На касеті виявилась порнуха.

- Тьотя, - сказала Оксаночка, замріяно дивлячись на екран.

Там і справді була “тьотя”, потім прийшла ще одна, потім - “дядя”.

Тепер уже Гриць на роботі не затримувався. Зранку він вкладав до портфеля касети, що переглянув учора, а ввечері приходив, несучи нові, і зразу вмикав свій магнітофон. Здається, він вирішив одразу надолужити втрачене за той час, коли не мав відика і мусив дивитися першу програму.

Вся ця історія тривала понад тиждень, і понад тиждень Ганна не торкалася своєї катеринки. Поки у п’ятницю Гриць, ідучи на роботу, попередив: