Читать «Вступ до інженерії програмного забезпечення» онлайн - страница 4

М. О. Сидоров

- фаза II: виконавці - майстерні-виробники; ресурси - окремі інструменти; методи - механічний тренінг, облік економічних чин­ників у виборі матеріалів; використання - виробництво для прода­жу, утворення ринку;

- фаза III: виконавці - досвідчені професіонали; ресурси - машини і комплекси, що використовуються в технологіях; методи - теоретичні і емпіричні, передавання знані, шляхом диференційова­ного навчання, супровід; використання - сегментація ринку.

Для інженерії програмного забезпечення характеристика зазначених фаз наводиться в табл. 1.2.

Інженерна діяльність реалізується інженерами в Контексті технологій. Технологія - це організована сукупність процесів, спрямованих на отримання з початкових матеріалів кінцевих продуктів за допомогою методів і засобів технологій. Інженери - це професіонали, чия освіта дозволяє їм, використовуючи знання фундаментальних наук і конкретних технологій, реалізовувати процеси, застосовуючи методи і засоби технологій для створення надійних, широко використовуваних продуктів.

Таблиця 1.2

Нині інженерія програмного забезпечення - це систематизований, регламентований і кількісний (інженерний) підхід до вирішення завдань розробки, експлуатації, супроводу й утилізації програмного забезпечення. До того ж, процеси і програмне забезпечення мають відповідати заданим технічним, економічним, соціальним і правовим вимогам.

Технічні вимоги обов'язково відображають відповідність процесів і продуктів життєвого циклу вимогам, специфікованим замовником.

Економічні вимоги обов'язково містять вимоги щодо виконання проекту в рамках заданого фінансового бюджету.

Соціальні вимоги обов'язково відображають те, що створювані Програмні продукти повинні мати властивості корисності.

Правові вимоги обов'язково відображають те, що виконання програмного проекту повинне здійснюватися законними методами. Особливо це важливо, коли під час розробки застосовується успадковане програмне забезпечення або компоненти багаторазового використання.

Як і інші інженерні дисципліни, інженерія програмного забезпечення характеризується такими аспектами:

- творчість - інженерія концентрується на проблемах аналізу і проектування;

- інструментальність ключові проблеми в інженерії - це ви­ бір і використання інструментів;

- стандартизація - кращі практичні досягнення інженерії у вигляді інженерних принципів є основою створення стандартів;

- успадкованість (повторне використання) - в інженерії повтор­ не використання знань і продуктів фаз життєвого циклу с найважливішим чинником підвищення продуктивності і якості;

- професіоналізм - інженерія програмного забезпечення - це професія.

Остання властивість характеризує інженерію програмного забезпечення не як академічну, а швидше як практичну дисципліну. Професійний інженер з програмного забезпечення мас такі риси:

- ухвалює рішення, оцінюючи стан і кожного разу вибираючи підходи для вирішення конкретних завдань і в конкретному контексти знаходячи баланс між витратами і прибутком;