Читать «Історія польсько-українських конфліктів т.1» онлайн - страница 190

Микола Сивіцький

Зазначені вище кадрові наміри будуть застосовуватись і до державних функціонерів з Міністерства транспорту, зайнятих у транспортно-будівельних відділах воєводських управлінь, у повітових дорожніх управліннях і державних водних управліннях. Це завдання легше з уваги на менший відсоток державних функціонерів української національності (10 %) порівняно із значним напливом цього елементу в польській державній залізниці. Більша увага буде звернена на Станіславське воєводство, де відсоток українців є найбільшим (22 %).

На кадрові рішення стосовно працівників повітових відділів, як функціонерів самоврядування, Міністерство транспорту не має належного впливу. У цій справі відповідні рішення розв'язує скоріше Міністерство внутрішніх справ. Відсоток українців у службі самоврядування на терені Східної Малопольщі становить близько 26 % загальної кількості працівників самоврядування, але цей елемент розосереджений нерівномірно, а точніше: у Станіславському воєводстві становить аж 49 %, тоді як у Тернопільському воєводстві — 14 %, а у Львівському — 19 %.

Зазначена акція, пов'язана з кадрово-територіальним господарюванням з метою зміцнення польського елементу у Східній Малопольщі, як залежним від мотивів служби, бюджету, права і т. п., і через те розрахована на тривалий час, у першу чергу буде проводитись вздовж головних ліній, важливих з погляду економіки чи обороноздатності, і також вздовж «польських артерій».

Одночасно з вищевказаними діями належить проводити акції сільського осадництва на територіях, де проживає виключно українське населення і які можуть стати мостами між «островами польськими», і то перш за все вздовж колії, наприклад, на дільницях:

— Кам'янобрід — Суховоля лінії Перемишль — Львів

— Любінь Великий — Скнилів Самбір — Львів

— Угерці — Кростенці Залужжя — Хирів

— Новошиці Пруси — Рихчиці Самбір — Дрогобич

— Скважава — Золочів і

— Зарваниця — Зборів Красне-Тернопіль і т. д.

Ті дільниці зазначені на мапі (додаток № 6). Ця акція повинна проводитись Міністерством сільського господарства.

При реалізації акції осадництва належить заохочувати польське населення з територій, викуплених під будування водних гребель на околиці Рожнова, Чхова, Сліна та інших, для поселення на заздалегідь визначених територіях у Східній Малопольщі. (…)

AAN, PRM, akta grupowe 148–264, 5.334–336,346-352.

Документ 65

Міністерство промисловості і торгівлі.

(Зміцнення польського елементу у Східній Малопольщі).

І. Головні директиви до дії

— Належить погодитись, що правильне вирішення українського питання у Східній Малопольщі в позитивному сенсі для польської державності у нинішній ситуації полягає перш за все у площині швидкого забезпечення переваги кількісної (понад 50 %) і динамічної, а особливо економічної, польського середовища над українським.

— Не заперечуючи реальних можливостей, які існують у питанні збільшення кількості польського населення на селі (парцеляція, осадництво, навернення зрусифікованої сільської шляхти), треба підкреслити, що набагато більші перспективи на її примноження має місто.