Читать «Альтернативна Еволюція» онлайн - страница 61

Олесь Бердник

СУМ, СУМУВАТИ — від слова САМ, СУМ — від САМОТНОСТІ.

— Т —

ТВАРИНА — ТВІЙ і АР: ясно сказано, що в тобі і в будь-якій живій істоті спільний вогонь, АР, що звірі ТВОРЕНІ.

ТВОРЕЦЬ, ТВОРИТИ — вогненне, володіти вогнем. Т перейшло від Д — ДЕВА, СВІТЛО. Творити — це ДИВО РОБИТИ, небувале явище.

ТЕМРЯВА, ТЬМА, ТУМАН — від кореня ТАМ, далеко, в невидності. ТЕМРЯВА, РА десь ТАМ, світла нема.

ТРИДЕВ'ЯТЕ ЦАРСТВО — вислів з казки. Можна бачити, як в течії віків забулося значення певних висловів і замінилося майже безглуздям. Що це за ТРИДЕВ'ЯТЕ царство? Спочатку було РА ДЕВ АТА — тобто БАТЬКО (АТА) РА-ДЕВИ, БОГА СОНЦЯ. Отже в царстві РА, у казковому царстві. У казках нашого народу можна знайти дуже багато таких видозмін. Забуте звучання замінювалося іншим змістом. Наприклад, Івасик-Телесик. Що це за Телесик? Чому ніхто не запитує, не думає, звідки така дивна назва?

Суть цієї дитячої казки «для дошкільнят» вельми глибока, вселенська. Давайте пригадаємо:

Бездітні чоловік і жінка. Жінка знаходить зернятко, з'їдає. В них народжується хлопчик, вони називають його Івасик-Телесик.

Телесик плаває на човнику, ловить рибу, віддає матері. Мати щодня виходить до берега, кличе синка, забирає рибу, годує його. Змія хоче заволодіти Телесиком, але її голос не схожий на голос матері. Тоді змія кує в коваля голос, підробляє його і обманом захоплює хлопчика. В себе вдома змія наказує зміївні підсмажити Івасика, а вона збирає гостей. Телесик хитрістю змушує зміївну сісти на лопату і вкидає її в піч, а сам тікає на високе дерево. Змія з гостями прилітають, з'їдають смажену зміївну, а коли довідуються, що то не Івасикове м'ясо, люто починають гризти дерево, де він сидить. Пролітають лебеді — один гурт, другий, не беруть хлопчика, і лише останнє лебедятко на прохання хлопчика рятує його й повертає додому.

Чітко прослідкуймо символічні образи. Хлопчик — це Овасик (зерно, яйце життя). Телесик — це Тілесик, перетворення яйця, зерна в форму, в тіло, це поява на пустельній землі нового життя, яке під люблячим поглядом Матері Лади вирощує, збирає з ріки Буття душі (риба — душа). Темні сили (символ — змія) жадають знищити життя (Тілесика), але воно відчуває підступ ворогів і не слухає їх. Тоді ці сили підроблюють мову світла (це, безумовно, ідеї добра, правди, добробуту, комфорту, пізнання і т. д., якими користуються сини темряви) і захоплюють в полон течію життя, поступу, саму душу еволюції, розвитку, щоб їсти її, тобто користуватися нею для найганебніших цілей зла і руйнації. Казка стверджує, що необхідно знищити всі ці темні сили (спалити зміївну) й повернутися до сонячних, прадавніх ідеалів, до природи (піднятися по дереву до неба). Лише дух Єдиного Буття (лебідь у всіх давніх традиціях — це Найвищий Дух) може врятувати людство від навали темних сил, котрі вже гризуть дерево (тобто, нищать саму основу життя, сонячну пуповину земного життя).

Так у найпростіші образи пращури вклали дивовижно мудрі думки і передали їх по надійному ланцюжку (баба — онуки) понад тисячоліттями…