Читать «Альтернативна Еволюція» онлайн - страница 5

Олесь Бердник

Прагматична наука і скептичні філософи відкинули потойбіччя, містику, аскетизм і захопилися земною метою. Так, вони створили безліч практичних цілей. Але яких? Куди їхня мета веде?

Соціальні концепції оновлення людського життя на практиці показали всю марність побудови гармонійного світу в ілюзорній сфері тління й відносності. Ці концепції просто замінили потойбічну релігію поцейбічною, сформувавши ієрархію уже повністю земних божків-ідолів.

Чому люди уміють мужньо захищати себе, своїх близьких, друзів, рідну країну, чому вони можуть рятувати лахміття з пожежі, — і вони ж покірно й байдуже ждуть загибелі всього сущого?

Дивовижний та грізний парадокс. Він мусить бути з'ясований. Тому що якщо справа й далі піде так, то Планета й Людство приречені. Ні контроль над кількістю населення, ні праця вчених над створенням синтетичної їжі, ні перспективи переселення в інші світи зоряного Космосу, ні мрії про опанування термоядерної, анігіляційної чи іншої енергії, ні проекти збереження Біосфери й захисту вимираючих видів флори й фауни — ніщо не в силі вирішити головної проблеми: проблеми Єдності Життя, а з нею й проблеми Єдності Сфери Розуму. Досягнення найдивовижніших результатів в тій чи іншій окремій галузі науки, творчості, народного господарства чи соціології можуть навіть прискорити руйнацію Життя, якщо вони переслідують інтереси частини, а не Цілості.

Але хто і де на Землі думає й творить в ім'я Цілості? Ми бачимо лише її словесні уламки, що носять назви «Бог», «Людство», «Космос», «Мир», «Істина» і т. д. Але реальні дії здійснюються лише заради ілюзорних частин, тимчасових псевдореальностей, що зникають у хвилях Хроносу. Історія тисячократно продемонструвала людям, що всі їхні труди, війни, створення імперій, повстання, походи, ідеологічні протистояння — даремні, що вони завжди лишаються духовно оголеними перед оком Вічності й повинні знову й знову братися до безглуздої Сізіфової праці, піднімаючи на гору камінь абсурдного буття.

Де причини вражаючої інерції? Втома душі? Сон Розуму? Чи гіпноз невідомого Ворога, зацікавленого в знищенні Життя?

Необхідно знайти отруйний вірус і знищити його, щоб повернути Буття до Радості. Заради цієї мети можна віддати все, тому що ми здобуваємо все — і навіть більше.

Рецепт рятунку єдиний — пробудження. Повернення до Першожиття, котре вічне, незнищенне і світоносне. Пробуджений погляд по-дитячому бачить те, що тяжко побачити мудрецям, зануреним у вивчення дискретностей. Він може побачити й шляхи виходу зі Світового Лабіринту.

Відверте Слово Співчуття має звучати безперервно. Чи зможе воно втілитися в життя, — залежить від глибини сну людей, закоханих у своє хворе ілюзорне буття.

У цей час останніх можливостей, коли кожне відкрите зусилля може бути рятівним, ми мовчання вважаємо злочином — якщо серце вимагає термінової дії для пробудження душ, здатних до Єднання. Тільки спільно можна утвердити шлях збереження свідомості й розуму серед вселенського хаосу, а отже — шлях до рятунку Психосфери, що сформована в Океані Всесвіту тяжкою віковічною Еволюцією Духу.