Читать «Альтернативна Еволюція» онлайн - страница 21

Олесь Бердник

• Мислення має подолати віковічні догми про «законність» тієї світової ситуації, в якій ми перебуваємо, подолати ідеї про те, що основою буття є «боротьба» якихось протилежностей. Боротьба є, але це боротьба Єдиного Життя проти вікового спотворення Цілості, проти руйнівного імпульсу дискретності, множинності, ворожнечі, що йдуть від творця Лабіринту.

• Свідомість має рішуче позбутися моделей світобудови, в яких вона закрита серед безмежного Дому Буття, в хащі мікро- й макросвітів. Прагнучи до Альтернативної Еволюції, ми стверджуємо центральність свідомості у всій її космічності.

Звісно, мова йде не про часткову свідомість людини чи іншої живої істоти. Ми говоримо про Світову Свідомість, про Дух Усесвіту. Людина виростає з цього Духу, вона є Квіткою Дерева Життя, вона несе в собі всю могутність свого Батька, як зерно несе всю потенцію рослини.

Але коли Розум піддався хворобі розпаду, у свідомості всіх людей сформувався образ відчуженого Всесвіту. Утвердивши такий Всесвіт, ми стали його полоненими. Створивши ілюзіон Буття, ми не можемо розлучитися з ним.

Згадаймо казки про сплячий світ, у центрі якого спить Царівна. Мудрість народів передала через покоління вістку про цю світову біду. Спляча Царівна — це Душа Світу, котра не може прокинутися від гіпнотичного сну. У казці її пробуджує герой, що зумів подолати заслін сплячого світу і вбити темного чаклуна, винного у злочині. У реальному бутті це має здійснити героїчний Розум, що безстрашно заглянув у сутність життя і побачив там отруйного Ворога, що напоїв отрутою Радість.

Як практично здійснити цей подвиг? Як об'єднати розтерзані елементи Буття, враховуючи багатоплановий спротив численних структур: державних, національних, расових, фізіологічних, психічних, релігійних, космічних; і як здолати головну перепону — Космічного Адміністратора, що смикає за нитки історичного балагану?

Тверезо оцінюючи світову ситуацію, ми побачимо, що тенденцій до загального Преображення немає. Їх в осяжному минулому й не було, і це грізно проілюструвала Голгофа: за Преображеним ніхто не пішов!

Але сподіваючись на Волю Цілого, на глибинну мудрість духу народів, на пробуджену совість Людства, на розуміння керівниками країн і вченими всього світу грізності моменту, ми знову й знову будемо наполягати на необхідності світового обговорення Альтернативи, бо існуючі шляхи ведуть до неминучої катастрофи.

Тут ми коротко: окреслимо найголовніші основи того шляху, що може вернути Життю прекрасний Першообраз Єдності, про який мріють, до якого прагнуть не тільки кращі представники Людства, але за яким страждають всі «нижчі» істоти — наші мовчазні брати, яких так безжалісно й грубо експлуатують і знищують…

Ось пунктир перетворень, які можна розширити, доповнити чи змінити. Звісно, будь які перетворення мають бути добровільно і схвально прийняті духом народу, котрий приймає рішення здійснювати космічний експеримент. Насильство стало причиною падіння Світу, — тож відродження Світу мусить початися з відмови від насильства.