Читать «Буря на озері» онлайн - страница 67

Ростислав Федосеевич Самбук

— Досить, Федоре Антоновичу. Ми зараз поїдемо до установи, яка, мабуть, не викликав у вас приязні, бо нам треба з'ясувати багато-багато питань. — Шугалій висунувся у вікно. — Машина вже чекає на вас, ось постанова на арешт, ознайомтеся. Але перед цим товариші зроблять у вас обшук. Так уже належить, Федоре Антоновичу, і, сподіваюсь, ви знаєте, чим викликані такі крайні заходи.

— Ні, не знаю, — одповів Бабинець, — усе це — наслідок якогось жахливого непорозуміння.

— Що ж, буває й таке, — погодився Шугалій, — але дуже рідко, матимете змогу побачити вашого спільника — разом якось приємніше й краще згадувати те, що вилетіло з пам'яті…

Шугалій від'їжджав з Озерська через день. Перед від'їздом вони з Буровим зустрілися на березі Світлого озера — чи можна залишити Озерськ, не покупавшись і не поласувавши справжньою юшкою?

Шугалій завів мотор, і вони рушили до острова, куди ще зранку подався Малиновський: день хоч і будній, але начальник райвідділу на честь успішного завершення операції дозволив відгул, і лейтенант мусив уже зготувати юшку.

Човен ішов швидко, Шугалій підставив обличчя сонцю й мружився від задоволення.

Малиновський стояв на березі в самих трусах і посміхався так, що Шугалій здогадався: рибальська фортуна сьогодні на боці лейтенанта. Справді, Малиновський витягнув з води саморобний садок з двома чи трьома великими щуками й півкілограмовими окунями.

— Візьмете з собою, — мовив тоном, який виключав будь-які заперечення. Втім, Шугалій і не заперечував: знав, як зрадіє Віра свіжій рибі — щуки он ще живі.

— Юшка — во! — підвів великого пальця лейтенант. І справді, від вогнища пахло неймовірно смачно. Шугалій з'їв повну миску прозорої юшки і взявся до окунців, а лейтенант налив йому ще миску.

Вони вгамували голод, і лише тоді Малиновський запитав:

— Як експертиза?

— Підтвердила, — коротко відповів Шугалій і пояснив Бурову: — Каленик приїхав до ветлікаря Завгороднього на велосипеді. На світанку вісімнадцятого серпня. Поставив велосипед біля хвіртки, а перед цим вночі пройшов дощ, і шини залишили сліди. Ці сліди збереглися й дотепер — дощів не було, й там ніхто не ходить. Експерти підтвердили: сліди саме від Каленикового велосипеда.

— Але ж сестра Завгороднього казала, що приходив Чепак, — зауважив Малиновський.

— У Каленика теж хрипкий бас.

— Він уже зізнався?

— Маємо неспростовні докази — крутився, як вугор, та що поробиш! Усе розповів.

— А Бабинець? — запитав Малиновський.

— Бабинець, дізнавшись од Стецишина, що той виказав його таємницю Завгородньому, ледь не помер з переляку. Однак зразу оговтався і вирішив діяти. Поїхав велосипедом до Каленика, й вони розробили план дій. Каленик був колись порученцем курінного Стецишина й знав про роль Бабинця в Любенській трагедії. Зберігав фотографію, щоб шантажувати аптекаря, і той підгодовував його. А гроші в Бабинця водилися: на жаль, ще є дефіцитні ліки…

— Сучий син, — вилаявся Малиновський.

— Провал Бабинця позбавляв Каленика одного з джерел прибутку, — вів далі Шугалій, — і той вирішив допомогти аптекареві. На світанку підняв ветлікаря — мовляв, корова здихає. До Вільхового човном швидше й зручніше, злочинці врахували це, і Андрій Михайлович потрапив до їхньої пастки. Каленик захопив із собою молоток — після першого ж удару Андрій Михайлович втратив свідомість, і Каленик, ще живого, викинув його за борт. Сам доїхав до берега, перевернув човен в очеретах, і хвиля винесла його в озеро.