Читать «Увод в дзен-будизма» онлайн - страница 85

Д. Т. Судзуки

53

По-млад съвременник на Гуйшан (771–853).

54

Ученик на Тиенлун, IX в.

55

Чуантен Лу, „The Transmission of the Lamp“, том XV.

56

Дайджу Екаи (Даджу Хуйхай на китайски) бил ученик на Басо (Мадзу, умрял 788 г.). Неговата книга, чисто заглавие може да бъде преведено като „Монография върху същността на внезапното пробуждане“, в два свитъка, представя основните идеи на Дзен, както бил разбиран по онова време.

57

Трилока (санскр.) — три свята. Има се предвид древноиндийската идея за тройствеността на света. — Б. р.

58

Ученик на Басо (Мадзу). Преди да се посвети, той бил ловец.

59

Праджня е най-висшата форма на интуиция, която прониква дълбоко в душата ни и е нещо повече от обикновения разум. По-подробна информация виж в главата за праджня в моите „Zen Essays“,II.

60

1. Кълна се, че ще спася всички живи същества, колкото и многобройни да са те. 2. Кълна се, че ще надвия всички страсти, колкото и силни да са те. 3. Кълна се, че ще науча всички свещени учения, колкото и безчислени да са те. 4. Кълна се, че ще изпълня всичко, което казва Буда, колкото и непостижимо да е то.

61

Ваджра (санскр.) — елмаз — Б.р.

62

Ваджра-самадхи (санскр.) — особено психическо състояние, подобно на транс. — Б.р.

63

Китайският будизъм днес е странна смесица от Дзен и нембуцу, въпреки че повечето манастири се обявяват за принадлежащи към сектата Дзен. Те четат Амитабха сутра наред с Праджня-хридая.

64

Вж. псалом 127: „Ти ще ядеш от труда на ръцете си: блазе ти, ще добруваш!“

65

Сарирас (шари на японски) буквално означава тяло, но в будизма с нещо като неорганична съставка в човешкото тяло, която остава след кремиране. Тези остатъци се смятат от будистите за символ на светостта на живота.