Читать «Незвичайні пригоди експедиції Барсака» онлайн - страница 153

Жюль Верн

“Роман?..” — спитаєте ви. “Який роман?..”

Та оцей же самісінький, в якому ви наближаєтесь до кінця, друзі мої читачі.

Бувши глибоким психологом, Амедей Флоранс справедливо розсудив, що, якби він просто списав самі голі факти, читачі пороздирали б роти, позіхаючи над його книжкою, а тим часом ті ж факти, подані з фантазією, розважать читача. Так уже воно ведеться: Історія з великої букви нагонить на нас нудьгу, нам потрібні історійки. Що поробиш, французи — люди веселі!

І Амедей Флоранс, спритно маскуючись, використав ці події, що, на його лихо, справді мали місце, і написав роман, в твердій надії, що роман цей розійдеться в цілій низці перевидань. Слід віддати йому належне — він перший робить це тут прилюдно — що в його творі вжито безліч способів якнайкраще приховати справжнього автора. Виклад ведеться то у вигляді газетної статті, то у вигляді щоденника; пародіюючи свій власний, трішечки зухвалий стиль, він доходить до того, що змальовує себе відважним і дотепним хлопцем, дозволяє собі то пускатися в їдку критику, то вдаватися до грубих лестощів, до всіляких хитромудрих викрутасіз, трюків та інших літературних прийомів.

І от його праця скінчена. Хороша чи погана, цікава чи нудна — книжка готова. Тепер можна, нічим не рискуючи, розкрити інкогніто, і автор, ваш покірний слуга, поставивши своє справжнє ім’я — Амедей Флоранс, репортер “Експансіон франсез” — може нарешті написати знаменне слово, слово над словами, найкраще із слів, слово

Кінець

1

Каурімісцеві гроші (черепашки).

2

Вавілонська вежа згадується у біблійному переказі про те, ніби вавілоняни вирішили збудувати вежу до небес. Бог, щоб перешкодити цьому, за одну ніч наділив їх багатьма мовами, і вони перестали розуміти один одного.

3

“Син Альбіону”англієць (за стародавньою назвою цієї країни).

4

Поліглотлюдина, яка володіє багатьма мовами.

5

За старогрецькою легендою Дедал зробив для себе і сина свого Ікара крила з пір’я й воску, і обоє піднялися в повітря, але Ікар підлетів надто близько до сонця, віск розтопився, і юнак загинув.

6

Насправді, вперше сконструював приймач і передавач російський вчений О. Попов. (Прим. ред.).