Читать «Чорні зорі» онлайн - страница 109

Володимир Іванович Савченко

А втім, мені чомусь не хочеться ворушити минуле — відкладемо це до похилих літ. Краще подумати про майбутнє.

А яке чудове майбутнє з нетерпінням чекає на нас — голова йде обертом! І це майбутнє почнеться незабаром, майже завтра, тому що космічна ракета з нейтриду вже готова, її випробовують і обладнують. І — парадоксально! — ця ракета безнадійно застаріє, тільки-но здійснить свій перший політ у міжпланетний простір. На зміну звичайним атомним двигунам прийдуть (уже йдуть!) гранично прості й надзвичайно потужні нейтридні двигуни, що працюватимуть на антиртуті. Скільки ще буде зроблено і в Космосі, і на Землі!..

Три роки минуло, а які величезні досягнення! Попереду ще майже все життя”.

СЛОВНИК

Ангстрем — стомільйонна частка сантиметра.

Антиртуть (антиречовина взагалі} — фантастична речовина, яка своїми властивостями нагадує звичайну ртуть, але має протилежну їй електричну та енергетичну будову. Ядра атомів антиртуті замість позитивного заряду мають негативний, і навколо них обертаються не електрони, а позитрони.

Беватрон — надпотужний прискорювач ядерних частинок, який розганяє ядра гелію або водню до швидкості близької до світлової, тобто майже до 300 000 кілометрів за секунду.

Бетатрон — прискорювач електронів (інакше — бета-частинок).

Вакуумметр — прилад для вимірювання високих ступенів розрідженості повітря.

Гаммаметр — фантастичний прилад, з допомогою якого вимірювали товщину плівок нейтриду.

Гамма-промені — невидиме дуже небезпечне для організму електромагнітне випромінення, що має здатність проникати крізь товсті шари різних речовин.

Дозиметр — прилад техніки безпеки, яким користуються під час робіт з радіоактивними речовинами; визначає дозу опромінення людини радіацією.

Електрокар — візок, що рухається за допомогою електромотора.

Електрон — дрібна елементарна частинка, яка несе негативний заряд. Обертаючись навколо атомних ядер, електрони створюють зовнішні оболонки атомів усіх речовин. Завдяки їм атоми взаємодіють між собою.

Ізотоп — атом якогось елемента, що відрізняється від інших атомів цього ж елемента своєю масою. Це буває тому, що атомні ядра часто містять неоднакову кількість нейтронів.

Ікс-промені — те ж саме, що й рентгенівські промені — невидиме електромагнітне випромінення, відкрите в кінці минулого століття німецьким фізиком Рентгеном.

Індикатор радіації — чутливий прилад, що вказує на наявність радіоактивного випромінювання та визначає його інтенсивність.

Квант — за існуючим нині уявленням фізиків — елементарна “порція” будь-яких електромагнітних променів (зокрема, світла). “Атом світла”.

Кіловольтметр — прилад для вимірювання великих електричних напруг — в тисячу вольтів і більше.

Контейнер — тара для перевезення вантажів.

Коріолісова сила — сила зміщення, яка діє на всі земні тіла, що рухаються не паралельно екватору. Виникає через інерцію обертання Землі.