Читать «Відважні» онлайн - страница 194

Александр Исаевич Воинов

— І не соромно вашим людям так стару людину кривдити! — сказав він, коли огляд закінчився і, очевидно, не дав Воронцову нічого істотного. — Ну навіщо вам усе це? Хіба я не можу мати в кишені хусточку і ключі від квартири?

— Звичайно, можете, — погодився Воронцов.

— То поверніть мені все це!

— Почекайте, почекайте, не зараз… — Воронцов відсунув речі на край стола. — Скажіть, Якушкін, — несподівано запитав він, — де ви жили до війни?

Якушкін трохи розгубився:

— Я?.. До сорокового року я жив у Західній Білорусії, в місті Ліда.

— Так… А потім? Як ви опинилися в цьому місті?

Якушкін нахилився вперед і гаряче почав:

— Бачите, за Пілсудського я дуже бідував. Багато років голодував. Коли стало можливим повернутися в Росію, я, самотній старий чоловік, вирішив поїхати в одне з невеличких степових міст, де багато вишень, привілля, спокій, і дожити тут свого віку…

— Добре, — сказав Воронцов. — До ладу у вас вийшло, навіть якось поетично. — Він сперся ліктями на стіл. — А от скажіть, Якушкін, як до вас потрапили картини? Де ви їх знайшли?

Якушкін здивовано знизав плечима:

— Всі шукали, і я шукав… Тільки, очевидно, мені більше пощастило, ніж іншим… А знайшов я їх у підвалі гестапо — під нарами… Мене туди затягли діти з дитячого будинку, щоб показати стіну з написами загиблих. От я випадково й виявив…

Воронцов глянув на Стременного і посміхнувся краєчком губ, наче закликаючи уважно стежити за ходом допиту. Стременний весь час уважно стежив за Якушкіним і помітив, що за його зовнішнім спокоєм криється настороженість.

— Отже, всі шукали, і ви шукали, — сказав Воронцов. — Добре. — Він різко встав і, обійшовши навколо стола, сів напроти Якушкіна — А якщо я вам скажу, що картини ви взяли не в підвалі гестапо, а в елеваторі?.. Того самого вечора, коли там були діти з дитячого будинку, ви теж побували в тому підвалі і забрали картини, які з машини перетягнув туди Курт Мейєр. Це було найцінніше з того, що він, поранений, міг взяти з собою. Що б ви на це відповіли?

— Це ви вже зовсім даремно! Ні в якому елеваторі я не був… Правда, я зустрів на дорозі дітей, вони мені розповіли про свій похід, але я не був… І чого мені туди ходити?..

— Ми не діти, — суворо мовив Воронцов і тієї ж ночі ви перенесли картини в одне потайне місце, а потім вирішили їх знайти… Зробити подарунок Радянській владі!.. І можу вам сказати точно: до останнього дня їх не було в підвалі гестапо…

— Ну, а де вони були раніше, мені не відомо, — сказав Якушкін. — Де я їх знайшов, там і знайшов.

Воронцов нахилився вперед:

— Добре. А навіщо ви, Якушкін, зіскребли під нарами ім'я зрадника? Пам'ятаєте, там написано «Остерігайтеся»… Це слово ви залишили, а ім'я стерли…

— Я нічого не стирав… Нічого не знаю… Який напис?.. Яке ім'я?..

Воронцов присунув до себе газету з речами і взяв з неї ножик із зламаним лезом.

— Де ви зламали цей ножик, Якушкін?

— Вже не пам'ятаю! — Фотограф наморщив лоба. — Здається, колись невдало відкривав консервну банку…

Воронцов устав, повернувся на своє місце, витягнув з шухляди стола маленький пакетик і розгорнув його. Якушкін, витягнувши шию, стежив за тим, що робить майор, заглядаючи в пакетик, але, мабуть, нічого не бачив. Стременний підвівся і підійшов ближче. На папері лежав шматочок заліза.