Читать «Бронзовий чорт» онлайн - страница 57

Ростистав Феодосьевич Самбук

Верлань голосно розхвалював своє мило. Бобрьонок подумав, що іншим разом він би обов'язково перевірив у нього документи, та нараз побачив, що в хлопця порожній лівий рукав, і не осудив його: ще не пристосувався до життя з однією рукою, пенсії з нинішніми цінами вистачає лише на кілька мисок борщу, і, певно, рахує кожний карбованець, який одержує за мило. Правда, навіть і цей карбованець офіційною мовою називається спекуляцією, але тільки в запеклих законників. Без базару тепер не проживеш, а він встановлює свої закони, котрі не подолати й найправеднішим юристам.

На краю базару Бобрьонок побачив військовий кашкет і одразу насторожився. Кашкет повільно просувався до Олексюка, майор не побачив обличчя військового й погонів, але, судячи з описів агента, той міг бути старшим групи Гороховим, – здається, чорнявий, точно, чорнявий, он потилицю видно, мало не циган.

«Циган» розминувся з Олексюком, не зупиняючись, але Бобрьонок міг дати голову на відсіч, що вони бачили один одного, можливо, обмінялися поглядами, може, Олексюк подав «циганові» якийсь потаємний знак, вони могли умовитися – коли щось негаразд, насупитися, тримати правицю в кишені, торкнутися носа, закусити губу, – хіба мало можна вигадати умовних знаків?

А «циган» ніби нагадує Горохова…

Майор підійшов до низького й лисуватого чоловіка, котрий продавав солдатську білизну, поцікавився, скільки коштує, а очима вказав на «цигана», той збагнув одразу, грубо висмикнув у Бобрьонка не зовсім нову сорочку, навіть пригримнув:

– Не хочеш, не купуй! Бачиш, який перебірливий: не нова… Міцна, носити її ще й носити, а йому – не нова… Де нову візьмеш?

Він зник у натовпі – наче розчинився, а майор тепер був спокійний: «цигана» затримають, перевірять документи і в будь- якому випадку доставлять до комендатури. Якщо не винен, пробачаться – що ж, такий суворий закон воєнного часу, й кожен мусить розуміти це.

Олексюк дійшов до краю базару, випив води у хлопчика, який торгував нею просто з відра: набрав у криниці за сотню метрів від базару й брав за кварту копійки. Олексюку на всяк випадок були видані дрібні гроші – він кинув хлопчикові карбованця, той схопив пожадливо й заховав до кишені, а Бобрьонок подумав, як негативно може вплинути на дитину така комерція: привчить хитрувати, в усьому шукати вигоду…

А може, у хлопчика нема іншого виходу й на зароблені копійки з'їсть хоч тарілку супу?

Бобрьонок побачив, як круто повернувся Толкунов: став, як мисливський собака, що відчув дичину. Майор простежив за напрямом погляду Толкунова й помітив двох військових, що наближалися до базару. Парканчик навколо нього був низенький, рідкий, і Бобрьонок дуже добре бачив, як військові перетинали вулицю. Йшли важко, втомлено, передній із Сидором за плечима – звідси не можна було розгледіти кількість зірочок на погонах, але що таке зірочки – миттєва справа зняти чи додати, головне – документи, а в тому, що ворожі агенти мають запасний комплект документів, майор не мав сумніву.