Читать «Право на істину» онлайн - страница 11

Олег Констянтинович Романчук

— Я, здається, починаю здогадуватись, до чого ви хилите…

— Так от. Я подумав: а коли і наш тривимірний навколишній простір є насправді чотиривимірний простір-час надзвичайно малої кривизни? Я висловив гіпотезу, що структура кривизни нагадує кільце Мебіуса, поверхня якого є не чим іншим, як еквічасовою поверхнею.

— Ви хочете сказати, що тіло, яке рухається по такій поверхні, перебуває в одному й тому ж часі — властивість односторонності-одночасовості?

— Саме так. Образно кажучи, будь-який предмет, який потрапляє на таку поверхню, ніби “вморожується” в час. Ми ж у своєму звичному тривимірному просторі бачитимемо не один предмет, а три однакових предмети…

— Фантастика!.. Ваша теорія дає можливість визначити координати місцезнаходження цих тіл?

— Звичайно. Ними будуть точки перетину тривимірного простору еквічасовою поверхнею — четвертим виміром. Більше того. Я навчився змінювати величину і положення еквічасової поверхні. Поміщаючи на неї невеликих розмірів тіла, я заздалегідь можу загадати координати всіх трьох еквіпредметів у тривимірній області простору-часу.

— Ви хочете сказати, що відшукали цю кривизну і зуміли зробити на ній свої хитромудрі досліди? Я правильно вас зрозумів?

— Так. Я сконструював пристрій, який може підсилювати ефект кривизни в умовах нашої планети. Оскільки Земля теж має гравітаційне поле, то чого воно не може викривляти простір? Проте мене зараз більше цікавить проблема миттєвого переміщення тіл у просторі-часі. Сподіваюся на вашу допомогу. Моїх знань як математика малувато.

— Це щось із області неевклідових властивостей простору?

— Маєте слушність. Усі попередні розрахунки базуються на принципах геометрії Лобачевського. Ідею нового пристрою я вже обміркував. Треба тільки уточнити розрахунки…

От і все. Запис закінчився. Сподіваюся, ви впізнали свій голос? Дуже радий чути ствердну відповідь. Як ви самі розумієте, така інформація чогось варта. Чет Фаллер недаремно полював за сенсацією. Професоре! Тільки без зайвих емоцій. У кожного свої принципи. Я вас шантажую? Ха! Невже я схожий на гангстера? Ви мене ображаєте. Ні я, ні мій друг Чет Фаллер не хочемо, щоб ця інформація дістала широкого розголосу. Тим більше, що ви теж дотримуєтесь аналогічної точки зору. Між нами не повинно бути ніякісіньких непорозумінь. Що ви повинні зробити? Дрібниця — оформити чек на пред’явника. В такому разі ви матимете оригінал касети. Не бійтеся. Копії не підсунемо. Джентльменська угода. Отже, по руках. Е ні! Ще один нулик. Фі, професоре! Ніколи б не подумав, що ви такий скупердяй. Отак. Чудово. Касету я кладу на стіл. Всього вам найкращого.