Читать «Право на істину» онлайн - страница 101

Олег Констянтинович Романчук

“Не поспішай, — кажу собі, — ще раз уважно прослідкуй за ходом своїх міркувань, систематизуй їх”. Отже, “ключ” має лише три зазубринки досить складної смислової конфігурації. Працюють вони тільки як цільна система. В якійсь мірі її можна порівняти з тривіальним англійським ключем. Різниця лише в тому, що стальний ключ має більше матеріально відчутних зазубрин. У функціонуванні він дуже простий: вставляєш його у замкову щілину, легенько повертаєш — і двері відчинені. Логіка підказує, що кодовий “ключ” для суперкомп’ютера Жак виготовив за принципом сакраментального англійського ключа. Замковою щілиною може стати будь-який вхідний тракт чи канал периферійного пристрою або термінала, підключеного в інформаційну мережу “Ай-бі-кей”…

Щоб не сполохати нової серії логічних конструкцій, що народжуються в моїй голові, й не обірвати послідовність поки що хиткої гіпотетичної моделі “коду-ключа” для пам’яті суперкомп’ютера, я, мов той лев в пустелі, починаю міряти свою модерну клітку. Вперед — назад, вперед — назад… Враження таке, ніби вона побільшала. Побільшала? З якого дива? Просто інтуїтивно відчуваю, що мої умовиводи от-от виведуть інспектора МАБРу з пастки.

Отже, “ключ”. Симбіоз простого і складного… Набрати на клавіатурі, скажімо, канального пульта у строго визначеній послідовності три слова коду, точно встановити ці зазубринки кодованого “ключа” в замок практично неможливо. Жак виготовив цей “ключ” таким, щоб скористатись ним міг будь-хто, не проникаючи на рівень якогось тракту чи регістру електронної пам’яті, що може викликати сигнал тривоги патруля системи контролю на несанкціонований вхід у пам’ять.

Як же перевірити правильність цієї гіпотези? Як спробувати увімкнути пастку, поставлену Жа-ком?..

Я з неприхованою ненавистю дивлюся на екран дисплея “відеотекса”, на якому виникають усе нові й нові епізоди війни в космосі з якогось старого фантастичного фільму. Досі, обдумуючи шляхи свого порятунку, я не звертав уваги на те, що діється на екрані. Однак тепер, коли безпосередня реалізація акції наштовхнулась на непереборну перешкоду — відсутність пульта з клавіатурою вводу зовнішньої інформації, я чи не вперше запанікував. В тому, що “відеотекс” підключений до Міжнародної інформативно-довідкової служби, не кажучи вже про безпосередній контакт з банком даних суперкомп’ютера “Ай-бі-кей”, не викликало ніякого сумніву — про це свідчили знята клавіатура, а також програма “Новини планети”, яка підтримувала мій контакт із зовнішнім світом.

І раптом почуття ненависті змінюється злорадством. Я прикипаю до екрана на ЯКОМу між галактичний розвідник, користуючись пристроєм, чимось схожим на “уокі-токі”, Посилає імпульси для входження в контакт з агресивною кібернетичною системою, що панує на далекій планеті.

Як я раніше не згадав про це?! Адже всі “відео-текси” корпорації “Вестерн елекїрік”, фірменний знак якої добре видно на верхній панелі дисплея, можуть працювати в режимі дистанційного керу-вання. А це означає, що кодові слова, заховані в “чорній комірці” мого “уокі-токі”, вилетять у навколишній простір, тільки-но буде набрана шифрова комбінація “9457” на мікропульті переговорного пристрою, — єдине, чого можна вимагати від “уокі-токі” після вчиненого над його пам’яттю насильства.