Читать «Тепло його долонь» онлайн - страница 41

Юрій Ярема

— Не можемо…, — луною повторив Руслан. — Просто тоді важко було. Пам’ятаю, що добряче тоді наплакався. Мені було чотирнадцять. Не личить хлопцеві сльози ковтати, але так і було… Більше я тата не бачив…

— Що ж, буває, — сумно промовив Остап. — Навіть і не знаю, що тобі відповісти..

— А нічого і не треба відповідати! Закрили тему.

Наступного дня Руслана цілісінький день не було вдома — якісь нагальні справи змусили хлопця податися за місто. А поки там що, Остап залагоджував справи по роботі, відпочивав, як міг, і набирався сил.

Увечері повернувся Руслан. Він прийшов не один, а зі своєю сестрою.

— Наталка, — привіталася дівчина років двадцяти.

— Остап! Дуже приємно! Можна я буду до тебе звертатися — моя рятівниця? –усміхнувся юнак.

— Ну, це вже перебільшення, — сяйнула дитячою усмішкою дівчина. — Тобі пощастило, що ми вчасно нагодилися. Постає тільки одне питання: за що тебе так?

— Ну…, — осікся Остап. — Річ у тім, що я інакший… Бачиш, мені подобаються хлопці…

— О! — вигукнула дівчина. — Тоді все зрозуміло… У нас із цим непросто. Треба постійно пильнувати. Я, щоправда, в цьому анічогісінько не тямлю. Та все ж дотримуюся думки, що будь-який вибір, який не зазіхає на чужі інтереси, має право на існування.

— Що таке самотність? — несподівано для себе запитав Остап.

— Чому ти саме зараз про це спитав? — відгукнувся Руслан.

— Не знаю… Просто захотілося… Навколо мене завжди повно людей: друзі, колеги, знайомі. А почуття самотності все одно ніколи не полишає…

— Напевно, ти й справді самотній… Бо коли навколо тебе багато людей, а ти відчуваєш, що поруч немає рідної душі — взагалі нікого, це і є самотність. І щоби побороти цей стан, мусиш знайти таку ж самотню душу, загублену в натовпі нерозуміння, — міркувала Наталка.

— Звідки такі думки в такому юному віці? — здивувалися хлопці.

— Хто його знає, — загадково всміхнулася дівчина. — Але це питання мене завжди турбувало. Адже самотнім почуваєшся тоді, коли приходить відчуття, ніби тебе всі покинули і весь світ зруйновано.

— А може, вистачить і однієї зради? — ніби сам себе запитав Остап.

— Може бути… Інколи вистачає однієї. Річ же не в кількості. Біда — в наслідках. Бо вони бувають завжди, і на них ми не в змозі вплинути. Хтось платить данину у вигляді зруйнованого особистого життя, інші розплачуються негараздами на роботі, а треті самотні лише тому, що впродовж усього життя жодного разу не зустріли справжнього, єдиного друга.

— Але насправді все лікує час…, — вставив Руслан.

— Оце вже ні! — заперечив Остап. — Час лише ненадовго загоює рани, а спогади, що напливають згодом, роз’ятрюють їх знову…

— Хіба? — лагідно мовила дівчина. — Згадай своє нерозділене кохання. Чи боляче тобі зараз від того?

— Байдуже…

— Отож… Час усе гоїть. З’являються нові люди на шляху, нібито неосяжні обрії — і всі колишні страждання відходять на другий план. Єдине слово пасує до таких ситуацій — цикл, обертання. Обертання всього на світі.

— Так, мабуть ти маєш рацію…, — замислено протягнув Остап.