Читать «Танц със сенки» онлайн - страница 255

Алексей Юрьевич Пехов

Х’вари или Снежни чистачи — обитават Безлюдните земи.

Х’сан’кор (орк.) или Ужасната флейта — чудовище-людоед, обитаващо горите на Заграбия.

Шаманство — първоначалната магия на Сиала. Първи започнали да я използват огрите, после орките, тъмните елфи, гоблините. Именно от шаманството произлиза магията на хората и светлите елфи.

1

Биргризен (гном.) — игра на думи. Бир — ръка, гризен — меч. Буквално — двуръчен меч. Огромен меч, чието острие е дълго от един и половина до два ярда, с масивна дръжка, тежка, обикновено кръгла противотежест и широк кръстат предпазител. Понякога в близост до предпазителя оръжейниците добавят масивни шипове за спиране движението на противниковото острие.

2

Бойна мотика — основното оръжие на гномите, принадлежи към категорията на комбинираните оръжия и включва боен чук, извито като клюн на птица острие и малка брадва, с къса дръжка, обикновено плътно увита със стоманена нишка.

3

Линг — малко животно, което живее в тундрата на Безлюдните земи. Прилича на голям космат плъх, но с огромни зъби и нокти.

4

Пристанищния град и Предградията са райони, част от Авендум.

5

Дрокр — елфийски плат, който не пропуска вода и миризми и не гори.

6

„брат“ и „сестра“ — названието на двете остриета от специална школа по фехтовка, разпространена в Гарак, обикновено само сред аристокрацията. По време на боя оръжията са в различни вертикални нива едно спрямо друго. „Братът“, тесен двуостър нож, се държи в дясната ръка на нивото на стомаха и служи за посичане и промушване на врага. „Сестрата“, по-късото острие, няма режещ ръб и се ползва само за нанасяне на пробождащи удари. „Сестрата“ се държи с лявата ръка, като ръката е вдигната нагоре и свита в лакътя. „Братът“ и „сестрата“ се носят или на гърба, или в сдвоени ножници.

7

Очите на смъртта — когато при хвърляне на заровете се паднат две единици.

8

Защитник на ръката — една от най-високите позиции в йерархията на свещениците на Сагот.

9

Цранта — логическа военна игра, аналог на шаха.

10

Рачешка шейна — в Рачешкото херцогство екзекутираните престъпници ги откарвали от мястото на екзекуцията на шейна. Оттук и израза — возиш се на рачешка шейна, т.е. срещнал си смъртта.

11

Крудър — доралиска водка с много остър мирис.

12

Стоманени чела — тежката пехота при Дивите сърца.

13

Шипове — разузнавачите на Дивите сърца. Извършват разузнавателни рейдове дълбоко в Безлюдните земи.

14

Стихове на Пьотр Овчинников

15

Веселите обесници — войници, набирани от бивши каторжници, престъпници и пирати. При встъпване в редиците на армията на Валиостр им се опрощават всички досегашни прегрешения. Изпълняват функциите на морска пехота. Известни са с бойните си умения и безразсъдството си.

16

Арнх (орк.) — буквално белег.

17

С’каш (орк.) — или крюк. Ятаганоподобно оръжие, но за разлика от ятаганите на орките е заточено от вътрешната, вдлъбнатата страна на острието.