Читать «Себепоклонник» онлайн

Христо Ясенов

Христо Ясенов

Себепоклонник

Аз обичам своя стих, лъчезарен и прозрачен — ту ласкателен и тих, ту язвителен и мрачен. Аз обичам свойте рими и куплети, и строения, свойте рицарски полети и разгулни настроения. Моят стих е като камък — горд и хладен, и суров, ту опасен като пламък и препълнен със любов. В него има много младост, слънце, музика и ласки, много горести и радост, много трепети и краски! Цар на сенките незрими, пълен с бури и затишия, аз обичам свойте рими и разгулни игростишия.

2

Безоблачно утро гората прегърна — гората зашушна в пророчески блен… И трепетно слънце неволно разгърна лазурната дреха на пролетен ден. Зашушнаха вейки и блатна тръстика, потрепнаха сочни прохладни лъки и нейде далеко тревожно заблика тревожния ромон на будни реки. И аз се събуждам и чезна понесен — подобен на слънце из тъмни зори, и аз се събуждам — и моята песен подхванаха бури и будни гори. Безоблачно утро гората запали — гората зашушна в пророчески блен: че аз съм пустинник със нови скрижали, че аз съм пророка на южния ден.

3

В нерадостния устрем на живота и в делничния грохот на света, изкупил сам и кръста, и Голгота, аз дойдох из сърцето на нощта — и в моя дух небето притаява безоблачната своя чистота — че аз съм жрец, обречен да дарява съкровища и билки, и цветя. И много дни преминаха в тревога, и много тъмни нощи — без луна, но аз открих и слънцето, и бога и казах сам: "Да бъде светлина!" И не един пред моя лик премина с язвителния взор на сатана — че аз съм дух, запален из пустиня, и камен град, издигнат в планина

4

От изток ида аз — гадател и пророк — безгрижен, величав и светъл като бог. Сърцето ми гори през ден и тъмнина: — Не съм ли божество, не съм ли сатана? На всички ветрове стихията събрах и моята душа не знае що е страх: аз паля градове и вея ведрина: — Не съм ли божество, не съм ли сатана? В безоблачната шир на мировия храм аз бога поругах и тайната му знам — и тайната ми грей над всички времена: — Не съм ли божество, не съм ли сатана? От изток ида аз със бурите на ден и слънцето гори запалено от мен — и слънцето гори с безумна светлина: — Не съм ли божество, не съм ли сатана?

5

Аз нося сърцето на плаха и нежна девица и страшния присмех на демон коварно-жесток. В душата ми крее копнежа по синята птица и светлата вяра на черния земен пророк. Притискат ме мълком стените на хладна тъмница и странно се смее над кулата лунния рог; но моята песен е бяла весталка и жрица и в моята кръв се кикоти разблудният бог. Ще бъда обвързан в железни и хладни вериги, ще бъда подхвърлен в тъмите на мрачен затвор, но пак ще ми пеят разбудени, волни авлиги. И аз ще ликувам в мечтателна радост унесен — в престъпната дреха на слава и вечен позор, но пак ще се чуе из бездните моята пеоен.

6

Непристъпни са моите замъци, непристъпна е мойта душа. Аз се раждам сред бури и пламъци, аз не греша. Като слънце живея в лазурите на покрова безоблачно син. Аз съм бодър владетел на бурите, аз съм един. В моя устрем се късат пределите, моят храм е безбрежно широк, Аз съм светъл вестител на смелите, аз съм пророк.

7

В сърцето си аз крия черни рани, запалени от делничния шум; в душата си аз крия урагани — размирие вещае моят друм. И в трепета на всяка моя песен играе лъч от румения ден. Аз рицар съм над рицари понесен, аз пленник съм, от слънцето пленен! Самичък раб на сенките вечерни — аз озарявам болните гори, самичък син на горестите черни — аз обещавам пролетни зари. И в трепета на всяка моя рана играе лъч от светли чудеса. Аз удар съм на пролетна камбана, аз облак съм от бури и роса!

8

Аз съм вечната лъжа световна — никой мойте пътища не знай… ……………………… Аз съм без начало и без край… Димчо Дебелянов Аз съм светъл час и утринна прохлада, аз съм вечер и погаснала заря. Моят дух ликува, пей и страда, моят дух — че аз живея и горя, Аз отричам слънцето и бога, и небето — и приемам ги в един и същи час. Аз съм пълен с тишина и буря във сърцето, аз съм тление и страст. И невинен като пролет безотечна, преминавам в лято, есен и — тъжа… Аз съм истината, истината вековечна, аз съм чудната лъжа!

9

Напред и все напред, без страх и колебания, чрез бури и мъгла, по слънце и по мраз — безстрашен патриарх на своите желания и винаги герой на всяка своя власт. И винаги герой, и раб на всяка страст, поклонник и пророк на вечните гадания, за всеки божек — дом, за всяка птица — храст, че аз съм роден брат на земните страдания. И странник за света — от всички поруган, и странник за света — безбожно прикован, от своята скала аз гордо ще запея — че мойта скръб е жар и мойта радост — плам, че аз съм всемогъщ, макар и вечно сам, и в моя дух гори духът на Прометея.

10

Свещена пролет погледа ми мрежи, фъртуна дреме в моите гърди; през мене лъхнат утрините свежи, през мене греят късните звезди. И в люлката на сферите безбрежни аз тайната на всеки трепет чух — че в устрема на пътища метежни великий Пан лелее моя дух. И зная аз, че няма мир за мене, но и не търся мир посред света. И в тъмний път на вяра и съмнение аз раб съм на незнайна красота. В сърцето ми предвечно слънце грее, аз ключа съм на всички чудеса: честит е, който може да живее под мойте безбрежни небеса!