Читать «Рицарски замък» онлайн

Христо Ясенов

Христо Ясенов

Рицарски замък

Аз виждам свойта рицарска ограда над непристъпни бездни и скали. И всяка нощ, когато здрач припада — над мене само звезден дъжд вали. И аз съм хладен, хладен като камък, загубил слух за всеки земен стон, и пазя зорко своя древен замък и своя царствен и гранитен трон. Кога светът заплаче — аз се смея, кога светът ликува — аз скърбя, помръкне ли вселената — аз грея, монарх и страж на своята съдба. И само нявга чувам гръм и трясък: изпращат огън злите богове. Но жалък ми е всеки техен крясък и аз им връщам дим и смехове. Тук земен вятър моя трон не брули, до мен не стигат даже и орли: аз дигам свойте замъци и кули над непристъпни бездни и скали.

2

Все тоя загадъчен остров и тия гранитни скали, и моята царствена кула, прилична на древен чертог. Огражда ме водна стихия и северен дъжд ме вали, а как съм безгрижен и бодър и как съм безумно жесток! Тук кораби пътни минават и свири спасителен рог… И лодки — и тежки кервани от гъсти надводни мъгли… А слизат край мене принцеси и пажове в брачен оброк — и гаснат ранени и морни от моите златни стрели. И всеки мечтател безумен, попаднал неволно при мен, остава завинаги жертва на моя загадъчен плен, заплетен в неземни наслади и ласки, и звездна любов. Морето размирно се плиска и тегнат над него беди, и носят се кораби волни в разгулните черни води — и всички запират край мене — и няма спасителен зов!

3

Тук буря не бучи и ветрове не веят, и не долита шум, мълва и горък стон; безтрепетни, пространствата синеят, застинали в един прозрачен тон. И аз стоя в безоблачната сфера на тоя стар, гранитен бастион; но тук не крепне мойта светла вера и не вещае радост моя трон. — Че в тоя мир от тишина и нежност, безветрие и ведра безметежност не чува се тръба на бран и бой. И в тайна скръб сърцето тайно стене, че не живот, а гибел е за мене прохладата на белия покой.

4

И аз съм зачарован да страдам и да чезна в загадъчния замък на странна самота. Суетни ми изглеждат земята и света и черепния поглед на зиналата бездна. Душата ми се губи в хармония съзвездна — далеко от сълзите на всяка суета. Обичам да се смея в очите на смъртта, защото нося воля сурова и железна. И в онзи час уречен за земните души, когато мрачна гибел спокойно разруши на моя дух размирен заветните скрижали — ще бъда пъстър пламък от паднала звезда и сам ще се разсипя над суша и вода — и грешната земя от мен ще се запали!

5

Живот създадох аз от прах, вода и кал и дъхнах му душа и трепет безграничен, но сам останах глух, студен и безразличен, бездушен като лед и хладен кат метал. И моят стих звъни и свети кат кристал — без болка, без любов, без горести и вопли — и като лунен лъч той грее, но не топли, че сякаш няма в мен ни радост, ни печал. И ето ме сега напразно ограден с бездушните стени на моя царствен замък, където вее смърт и северник студен. И всеки мой възторг умира заледен, че аз съм отреден да крия своя пламък и с равнодушие да срещам всеки ден.

6

Възлизам по гранитни стъпала и мраморната кула ме издига. До моя слух суетен шум не стига, ни смъртен звън на кървава стрела. Аз виждам само слънце и скала и чувам химн на будна чучулига. Разкъсана е земната верига и аз съм със развързани крила. Възлизам по гранитни стъпала…

7

Издигнах в най-високите лазури недосегаем замък от метал — и там приспах сърдечните си бури и своята пророческа печал. И в неговите бронзови обятия заключих свойта скръб и своя блен и заживях високо над земята — от хората и бога отчужден. Но мойта скрита буря не угасна и мойта скръб по-живо зарида — че замъкът е гробница безгласна без въздух, без миражи и вода. А как горя да слезна в долините, където спят села и градове — да разруша на всеки дом стените и да запаля живи огньове. И да живея живата тревога на слепия пророчески безброй — да любя и проклинам с него бога в падения, победи и двубой. О късен час на мойто късно лето, о час на моя бунт неизживен! Аз сам запалих замъка — и ето! — събарят се стените върху мен!… -------------------------------- Но в пепелта им като жива рана сърцето ми трепери и зове… И мойта скръб, от векове набрана, излива се във гръм и ветрове.

8

Аз много високо възлезнах и мъдрости много познах — под мене земята остана погребана в бури и прах И нейния грохот суетен, и нейния трепетен стон долита кат музика странна до моя надоблачен трон. И слушам, аз слушам унесен вълната на хиляден хор, земята ридае и вика под тоя бездушен простор… И скрита сълза се отрони неволно от морни очи, че в земната музика черна и моята горест звучи.