Читать «Прокрастинація» онлайн - страница 194

Джейн Б. Бурка

Особисто ми вже не прокрастинуємо так, як раніше. Попри те, що Ленора все ж щороку подає заяву на подовження терміну для сплати податків, ця дія є плановою, а не емоційною, вона не є реакцією на безвихідь у паніці останньої хвилини. І попри те, що Джейн п’ять місяців не могла забрати на пошті свій новий електронний записник, зараз їй вдається виконати більшість своїх зобов’язань завчасно, а не запізно. І якщо свою першу книгу ми віддали видавцеві на два роки пізніше від встановленого терміну, цього разу нам знадобилося лише чотиритижневе відтермінування! Ми можемо запевнити вас, що змінитися реально, хоча й усвідомлюємо, що це непросто.

Прагнемо, аби ця книга була вашим супутником на шляху повз перешкоди прокрастинації — до світу психологічного зростання, прийняття та дій. Ми даємо висловитися багатьом людям, з якими працювали. З міркувань конфіденційності, всі імена та дані, за якими їх можна впізнати, змінено; прокрастинатори, яких ми описуємо, — це суміш кількох людей, яких ми знали. Ділячись їхніми історіями, ми сподіваємося, що ви краще зрозумієте власну. А у власній історії, у розповіді про своє життя ви знайдете контекст власної прокрастинації. Це головне, адже коли ми приймаємо себе такими, якими ми є, а не якими ми хотіли би бути, нам найкраще вдається діяти у своїх інтересах, а не перебувати під владою прокрастинації.

Примітки

1

Steel, P. (2007). The nature of procrastination: A meta-analytic and theoretical review of quintessential self-regulatory failure. Psychological Bulletin, 133(1), 65–94.

2

Steel, цит. роб.

3

Meissner, W. (2007). Time, self, and psychoanalysis. New York: Jason Aronson.

4

Doidge, N. (2007). The brain that changes itself. New York: Penguin.

5

The new shorter oxford English dictionary (Vols. 1–2) (1973/1993). Oxford, England: Clarendon Press.

6

Ferrari, J. R., Johnson, J. L., & McCown, W. G. (1995). Procrastination and task avoidance: Theory, research, and treatment. New York: Plenum Press, p. 4.

7

Johnson, S. (1751). Rambler 134. Запозичено 21 лютого 2007 р. з сайту www.samueljohnson.com/ram134.html.

8

“Morning Edition — Last word in business”. National Public Radio report July 21, 2008.

9

Steel, P. (2007). The nature of procrastination: A meta-analytic and theoretical review of quintessential self-regulatory failure. Psychological Bulletin, 133(1), 65–94.

10

Ferrari, J. R. (2004). Trait procrastination in academic settings: An overview of students who engage in task delays. In H. C. Schouwenburg, C. H. Lay, T. A. Pychyl, & J. R. Ferrari (Eds.) (2004), Counseling the procrastinator in academic settings (pp. 19–27). Washington, D. C.: American Psychological Association, p. 23.