Читать «Пробудни песни» онлайн

Христо Ясенов

Христо Ясенов

Пробудни песни

1

Събуди ме в прохладните утрини, майко — в несъбудени ранни зори: искам слънцето, слънцето светло да видя и далечните сини гори! И понесъл тъгата на тъмни пустини, превъзмогнал кошмари и сън, да послушам пробудните цветени градини и съзвучния сребърен звън. И забравен от бога на всички небета — като лодка по тъмни води — да погледам далечните родни полета и земята на мойте деди. Събуди ме в прохладните утрини, майко — в несъбуден рани зори: искам слънцето, слънцето светло да видя и далечните родни гори!

2

Аз искам да съм пролет сред пролетите млади и ручей бистрошумен от бисер и сълзи — и кротко да целувам крайбрежните ливади, и мълком да копнея по белите брези. И езеро да бъда — та в мен да се оглежда лазурната безбрежност на ведри небеса, и привечер върбата над мене да навежда, натегнала от скърби, разплетена коса. Аз искам да съм ручей — и мене да жадуват през пролет и през есен тревите от брега, и лодки от желания в водите ми да плуват… Аз искам да съм вечност сред вечната тъга!

3

В прозорците ми слънцето звъни и веселият ден ме кротко буди. По стаята се гонят светлини, като крила от бели пеперуди. Отдавна жива пролет е навън и птица пее в ширните простори, и аз лежа без радост и без сън, и няма кой вратата да отвори. Печална майко, мълком приближи и поведи ме тихичко и леко, заветната си дума ми кажи и изпрати ме нейде надалеко — аз страдам тук и мъка ми тежи — и в мъката унивам и се губя, а искал бих — сред правда и лъжи — безумно да презирам и да любя. И може би в язвителния хор от крясъци, затишие и глуми аз ще изпитам всеки срещнат взор и ще открия непознати друми; а може би безумно устремен, като развързан пленник из тъмница, ще превъзмогна всеки земен плен и ще настигна свойта синя птица.

4

Нощ тъмна несетно припада, замира и глъхне брега и лъхне от запад прохлада и вечерна топла тъга. Аз чезна в мъглите вечерни край сънните речни върби и — рожба на горести черни — душата ми горко скърби. Тя страда и кротко лелее миражи на пролетен блен — че слънцето бавно гаснее, а с него и белия ден.

5

Загадъчни и тъмни отхождат часовете и всяка нощ се вие от жертвеници дим — и винаги двамина — със жертви на ръцете — ний страдаме до болка и в болка се топим. И винаги двамина — самотност и неволя — по стъпките ни никне неверие и страх; но аз отдавна вече забравих да се моля, посипал боговете с проклятия и прах.

6

Денят бледнее бавно и умира — отпущат се натегнали криле; и пада нощ — и пада — и замира — и чезне татък в пустото поле… И пак един, поглеждам към небето: безбрежие и сенки, и лъчи… — и питам аз, а тръпне ми сърцето, сърцето тръпне — вечний бог мълчи… На късна нощ затишието пада, повяват бавно сънни ветрове. И някой дух потиснат в мене страда, и някой ме из тъмний край зове… И целий мир се и моя дух прелива: аз извор съм — и тъмен, и дълбок — и питам се задъхан и измъчен: Не съм ли бог, не съм ли вечний бог?

7

Зората напоява безбрежията ведри и бисерна позлата по склоновете ръси. В предутринна прохлада полето се разведри, полето се разведри и губери разтърси. Спокойно се люлеят натегналите вейки и пролетна мелодия във трепета им блика. А колко светла радост по слънчевите грейки, а колко цветно злато и колко перуника! И, майко, отведи ме наблизо до цветята и дай ми светло вино от чашките им сини: аз търся сънен шемет и леглото на полята, понесъл черна жажда от пясъчни пустини.

8

Градината ми слъне не дочака, а падна здрач над суша и вода. И някой в мен мъчително заплака, и някой в мен безумно зарида… А може би, че няма да изгреят на бяло утро светлите зари — и в мене всички жажди ще изтлеят, и в мене всеки цвят ще изгори. Но в задуха на свойта безметежност аз търся пак прохлада и роса — ах, пейте ми за светлата безбрежност на ведрите бездънни небеса; ах, пейте ми за белите чертози на вечната богиня — Красота, — и за дъха на румените рози, покъсани из мойта самота.