Читать «Посвещения» онлайн

Христо Ясенов

Христо Ясенов

Посвещения

1

И утрото ще дойде, Суламит, със пурпурна усмивка на устата — и утрото ще лъхне ведрина в задрямалия губер на полята. И в люлката на пролетния ден — под погледа на ведрите простори — с молитвата на пътник уморен сърцето ми за теб ще заговори. И в сянката на вечерния час, когато притъмнеят планините и слънцето, без ропот и без глас, потъне надалеко зад горите — с мъчителната жажда на дете и с болката, от горести пропита, сърцето ми за тебе, Суламит, сърцето ми за тебе ще попита.

2

Над езерото месецът поглежда и образа му в езерото бди. Крайбрежна лодка бавно се навежда и лебед плува в лунните води Нощта е пълна с краски и звезди и нейното величие говори… Склони глава на моите гърди и нека сън очите ти притвори: ще видиш ти далечни кръгозори, където вечна пролет зеленей; море ще видиш, слънце и простори и вятър, който кораби люлей. И ний ще гаснем в сънния навей на тая нощ безбрежна и велика, а утрото по нас ще разпилей на цъфнал крин и бяла перуника.

3

Очите ми са пълни с топъл здрач, що вее през прозореца отворен. И неведнъж — измъчен и изморен от горести, нерадости и плач — аз търсил съм те — в буря и беда — под грейналите лампи на града. И там, посред язвителния хор на карнавала с призрачните маски, приспивал съм се в твойте нежни ласки и в пламъка на твоя женствен взор и любил съм те жадно-заласкан, унесен, зачарован и пиян. И винаги с препълнено сърце, пленителна, смирена и покорна, ти плакала си — влюбена и морна — във моите ласкающи ръце и слушала си, като в детски сън, на моя празник празничния звън. И днес, когато веят тъмнини и бледен сняг по улиците пада, сърцето ми по теб неволно страда и твоят светъл спомен ми звъни — и сам, загледан в бялата луна, аз шепна, като мъничко дете: — Бъди благословена, о жена!

4

Помня още онзи миг свещен: ти бе тъй възторжена и млада! Гаснеше печално озарен морний ден и вееше прохлада. Ти заспа. Аз чаках запленен… Всеки трепет дишаше отрада. И припадна звездна нощ над мен. Тая нощ бе нощ на листопада. Тая нощ невидим бог разкри царството на спомените стари. Смърт целуна китните гори и тревите смъртен скреж попари. Ти очи отвори в полусън и видя — какво видя тогава? — Тъмни нощи — и черковен звън — и венците на умряла слава… — — — — — — После дълга, дълга тишина… И сърце сърцето не дочака. Плач прониза сънната страна — сякаш някой в мен и в теб изплака, И потърси всеки сам път — път неверен на неверна мъка. А над нас възхождаше денят — първий ден от нашата разлъка.

5

И мирно отпочинал след дневната умора — отшелник безприютен под твоите крила, аз искам да ти шепна, аз искам да разтворя безименната книга на земните тегла. Ти тихичко ме слушай приведена над мене: аз всичко ще ти кажа, аз всичко ще ти дам — тъй може би ще стихне нестихнало съмнение, тъй може би аз няма да сещам, че съм сам.

6

Спомням си първата вечер, спомням си първия ден: аз бях вълшебник за тебе, ти беше радост за мен. Спусна се вечер неясна, ширна се тъмно море — твоята обич угасна, моята радост умре. Нейде в безлунната доба някой заплака без глас, някой неволно прочете кобна молитва над нас. Ний разделихме се мълком, пълни с болезнена жал. Първата пролетна вечер — моята първа печал.

7

Лятна вечер кротко ще разгърне кадифени, лебедни крила и кат стара майка ще прегърне глъхнали градини и поля. И тогава — тъжно примирена, и тогава — нежна като блян, припомни си, сестро уморена, припомни си мълком зарад мен!