Читать «Огън и/или лед» онлайн

Роджър Зелазни

Роджър Зелазни

Огън и/или лед

Какво може да се каже за един кратък, кратък разказ? Най-общо той влиза напълно оформен в съзнанието ти и сам се пише. Но този път въпросният бе увещаван настоятелно и той положи началото на една интересна верига.

Робърт Шекли събираше оригинална колекция от „хумористични и оптимистични истории за края на света“ за Ейс Букс (След Грешката), така ми казаха, и бих ли написал нещо за нея? Направих следващото откачено парче и точно щях да го изпращам, когато от него изскочи една идея. Незабавно я излях на хартия. Това бе последвалата „Exceunt omnes“. Изпратих и двете и се опитах да насоча вниманието си към други теми, но не можах. Усещах, че все още има нещо. Бях направил втората история в стил различен от първата, но импулсът все още бе осезаем. Изведнъж видях трета история на същата тема, която щеше да бъде направена в трети стил. И така, написах я, за да освободя съзнанието си от нея, захвърлих я в ъгъла на бюрото си — където бързо бе затрупана от други хартии — и я забравих. След седмица и нещо, получих писмо, в което той казваше, че е харесал и двата разказа, които съм изпратил, но един триплет би бил далеч по-естетически издържан. Бих ли могъл да сътворя още един кратък на същата тема? Напъхах в плик „Много хубава година“ и я изпратих с обратната поща.Тя бе закупена и трите се появиха заедно в онази колекция. Усетих слаб подтик да напиша четвърти, след като бях приключил третия, но го потиснах успешно. Лудостта не лежи надалеч по този път…

— Мамо! Мамо!

— Да?

— Да?

— Разкажи ми пак какво си правила по време на войната.

— Нищо особено. Отивай да си играеш със сестрите ти.

— Цял следобед само това правя. Те са много груби. Искам да ми разкажеш за лошата зима, за чудовищата и за всичко.

— Зимата си беше наистина лоша.

— Колко е била студена, мамо?

— Толкова беше студена, че месинговите маймунки пееха със сопранови гласове на всеки ъгъл. Беше толкова студено, че продължи три години и слънцето и луната изгряваха бледи и сестри убиваха сестри, а дъщери затриваха мамчетата си за една запалка Зипо и шепа стърготини.

— След това какво станало?

— Дошла поредната зима, разбира се. Много по-лоша от предишната.

— Колко лоша била тази.

— Ами, двата гигантски вълка, които преследвали слънцето и луната по небето, накрая ги хванали и ги изяли. Станало дяволски тъмно, но кръвта, която продължавала да вали дала малко светлина, колкото да се виждат земетресенията и ураганите, когато изобщо можело да се провиди нещо през снежните виелици.

— И как стана така, че вече нямаме такива зими?

— Изхабили са се за известно време, предполагам.

— Ами как така сега има слънце на небето, щом е било изядено?

— О, това е ново слънце. Нямаше го по време на огньовете и кипящите океани и всичко онова.

— Тебе беше ли те страх?

— Достраша ме от онова, което се случи след това, когато от морето изпълзя голямата змия и започна да се бие с онази огромна личност с чука. От всички посоки се стекоха банди великани и чудовища и започнаха да се бият едни с други. А след това се появи една голяма, стара едноока личност с копие, която мушкаше с това копие си един огромен вълк, който накрая го изяде, с брадата и всичко. След това се появи друга личност и уби вълка. И изведнъж всичко изглеждаше познато и аз излязох навън и хванах за ръкава един от онези наемници.