Читать «Нашето нещастие и нашата сила» онлайн - страница 2

Пейо Яворов

Но други несравнено по-мощни фактори се напречват пред нашия път: жизнените интереси на великите и малки сили в Македония. Тук е нашето нещастие. Но тук е и нашата сила, понеже даже обединени всички недоволни и опозиционно наострени елементи в Македония, пак няма да успеят да сломят днешния режим, защото той разполага с огромни отбранителни средства. Ето защо намесата на Европа в македонския въпрос за нас е необходима; от друга страна, тя е и неизбежна, понеже великите държави там имат свои реални интереси, против осъществяването на които яие сме безсилни да се борим. Обаче намесата вследствие на неумолимите, полярно противоположните интереси на великите сили ще е възможна само във формата на компромиси между взаимно изключващите се домогвания на заинтересуваните държави; посредством компромиси между вътрешните в страната революционни и консервативни сили; посредством компромиси между историческата султанска власт и устрема на македонското население към свобода. Но компромисите страдат от едно органическо неизбежно противоречие: те са временни. Чрез редица компромиси, които ще са ред етапи в развоя на македонския въпрос, ще достигнем най-после до крайния идеал на вътрешната организация — пълна автономия на страната.

Ето критерия, с който ще можем да оценим важността на срещата в Ревел. Вероятен резултат от това свиждане между двамата държавни глави ще е синтеза на двете реформени тенденции за Македония — сравнително радикалната английска и плахата руска. За сериозно подобрение от тоя компромис не можем да се надяваме. Но във всеки случай очакваната реформена програма ще е нова стъпка в развоя на нашия въпрос.

Сега за подтиснатите населения в Македония са необходими елементарни условия за сносен живот. Да се тури край на безсмислените национални борби, да се ограничат произволите на турското правителство. Ако предстоящата англо-руска програма гарантира поне минимални условия за живот, ние ще можем да погледнем симпатично на нея.

За вътрешната организация е необходимо да се променят поне отчасти днешните тежки, непоносими за населението условия, за да може тя да промени досегашните свои методи и да продължи своя път към крайния идеал.

София, в. „Илинден“, 26 май 1908 г.

Информация за текста

Източник: [[http://slovo.bg|Словото]]

Набиране: Христо Ценов

Свалено от „Моята библиотека“ [http://chitanka.info/text/7228]

Последна редакция: 2008-05-11 10:30:00