Читать «Марсiанка (на украинском языке)» онлайн - страница 2

Василий Павлович Бережной

______________ * Фiтотрон - примiщення iз штучним клiматом для вирощування рослин.

В примарному свiтлi лiхтаря бовванiли машини, якi бiльше скидалися на комах, анiж на лiтальнi апарати. Мимоволi оглядаючись на тихий корпус клiнiки, Данило Кузьмович попростував до крайнього вертольота. Снiг поскрипував пiд ногами, i це чомусь дратувало його.

Заспокоївся в кабiнi. Сiв бiля пульта управлiння - панель засвiтилася спокiйним матовим свiтлом. Не гаючи й хвилини, повернув ручку пуску i одразу ж вiдчув, як апарат легенько струснувся, нiби прокидаючись зi сну. Над прозорим куполом кабiни закружляли лопатi пропелера, вбуравлюючись у темну товщу атмосфери. Клiнiка плавно зрушила з мiсця i почала швидко вiддалитися убiк. На екранi iнфрачервоного локатора з'явилися обриси рельєфу. Данило Кузьмович не звертав на нього уваги, вдивлявся у вечорову iмлу новорiчного вечора, сподiваючись скоро побачити Карпати.

I все-таки Данило Кузьмович почав думати про наближення Нового року. Чи й цей буде такий багатий на подiї, як його попередник? 2015-й кiнчається. Хороший був рiк! Даниловi Кузьмовичу уявився довгий i широкий шлях, який лишився позаду, - з усiма радощами i болями, втiхами i сподiваннями. Найбiльшою подiєю був, звичайно, полiт на Марс. Вся земна куля стежила за ним, затамувавши подих. Ще б пак! Полiт пiд час великого зближення Марса i Землi мав на метi лише облiт загадкової планети. Данило Кузьмович хвилювався, сказати б, подвiйно. Адже син, його син був на борту корабля!

Данило Кузьмович замрiявся. Вертолiт погойдувало, наче колиску, електромотор гудiв не дужче бджоли, а поруч - синiй кришталь ночi, пiдсвiчений знизу вогнями людських жител, зверху - зорями. Гарно! Та, згадавши про лютий снiжний буран, Данило Кузьмович спохмурнiв. I надало ж йому спорудити свiй фiтотрон якраз пiд горою! Якщо Марсiанка загинула... Аж плечi пересмикнулися в Данила Кузьмовича, так неначе вiдчув той снiг на своєму тiлi. Поглянув на годинника - вже 6 пора й Карпатам показатись, а їх нема й нема.

Тiльки вiн це подумав - на екранi проступили гори. Тепер Данило Кузьмович не вiдривав очей вiд свiтлового прямокутника. Так-так... Смерекова гора, Ведмежа, Макова долина... А он i Весела! Як вона курiла, кидалася снiгом! Це був справжнiй вулкан, над яким шаленiла сива хуга. Що вiн пережив! "Ну! - стискав кулаки Данило Кузьмович. - Зажди... Ми з тобою ще поборемось!" Поглядаючи з вертольота на величний i буремний краєвид, помережаний свiтлом i тiнями, вiн подумав про Природу: "I чого б лютувати? Все одно тебе приручать! Як дикого коня. Як вогонь. Як плазму..."