Читать «Мадона» онлайн

Христо Ясенов

Христо Ясенов

Мадона

Зад пустинните полета и далечните гори, дето месеца не грее и зората не зори — в тишината на скалите, надалеко от света — гине светлата мадона в безотрадна самота. А разсеял бих тъмите, превъзмогнал бих и страх, и понесъл бих се гордо над суетности и прах, и заключения замък бих посегнал да руша, за да любя и лаская тази трепетна душа. Но страхувам се, че моя тя ще бъде само ден, а на втория — от нея аз ще бъда уморен. А желал бих да я любя, вечно да я любя аз, превъзмогнал в любовта си катадневности и мраз.

2

Аз ида бледен, тих и морен — дете на тъмните пустини, и търся светлата родина на волен отдих и сълзи; аз търся цветните килими на твойте губери-градини и хладна сянка под листата на твойте къдрави лози. Аз ида бледен, тих и морен и търся шемет и забрава, за да убия — лековерен — греха на всяка суета; аз ида кротко да почина под твойта пролетна дъбрава, аз ида тебе да целуна, о моя горда красота. И пак до тебе коленичил — дете на делничните битви — кат съща майка милостива прегръдки топли разтвори: жадувам галения шепот на твойте вечерни молитви, жадувам грейналия трепет на твойте румени зари.

3

Помогни ми да преплувам непреплувани морета и да видя чудесата на неведоми страни; дай ми слънце, за да сгрея помразените полета дай ми пролетното слънце на безоблачните дни! Дай ми пясъчния вихър на пустинята безкрайна и бленуваните ласки на бленувана душа; дай ми вярата на бога и великата му тайна, да не мога обезверен, да не мога да греша. И до мене приютена, приласкай ме, като майка! — Търся топлото дихане на откъснати цветя; търся грейнали простори и окрилата на чайка, за да мога, като нея, над морета да летя. А когато притъмнеят безпределните простори и потърся обездомен аз родина и покров, отвори ми ти вратата на широките си двори и налей ми от виното на великата любов. Помогни ми да преплувам непреплувани морета и да видя чудесата на неведоми страни; дай ми слънце, за да сгрея помразените полета, дай ми пролетното слънце на безоблачните дни!

4

Усещам те, когато нощта молитви шепне, усещам те в тъгата на всякоя сълза и сутрин те усещам, когато лист потрепне и глухо се откъсне от бялата бреза.

5

Усещам те навсъде — велика и безкрайна, — ти пееш и танцуваш под лунните лъчи. За другите си бездна, за другите си тайна, а моят дух те знае — и люби, и мълчи… Аз имам нерадост и скърби неверни, и черната жажда на пясъчна степ; аз имам отрова от горести черни и топли молитви и песни вечерни, които говорят за теб. Ти имаш морета и вихъри бурни, и звучната радост на пролетен ден; ти имаш напивка във сребърни урни и светли олтари, и утра лазурни, които говорят за мен. Аз имам далечни безводни пустини и черната жажда на пясъчна степ; аз имам студени и мъртви градини, и снежни полета, и пусти долини, които говорят за теб. Ти имаш дълбоки ласкателни взори и звучната радост на пролетен ден; ти имаш широки и светли простори, и пролетно слънце, и мраморни двори, които говорят за мен.

7

След всяка скръб, след всяко тържество, след всеки шум на делничните битви аз ида пак при тебе със молитви, че ти си дъх от мойто божество. И винаги по тебе замечтан, усещам аз отново, че живея — и странствувам, издигам се и пея — и моята любов е океан.

8

Полъхна цветен мирис на вечер ведролика, помръкна морно слънце над сънни лесове и вечерник засвири в крайбрежната тръстика, развеял цветни билки и златни класове. Часът на късна доба спокойно зацарува, напада лунно злато над суша и вода. Заспалата мадона през мене засънува, заспалата мадона през мене зарида…