Читать «Кримінальне право України. Загальна частина.» онлайн - страница 248

Роман Вікторович Вереша

13

Тяжкий психічний розлад — розлад психічної діяльності (затьмарення свідомості, порушення сприйняття мислення, волі, емоцій, інтелекту чи пам’яті), який позбавляє особу здатності адекватно усвідомлювати навколишнє, власний психічний стан і поведінку.

14

У багатьох державах прийняті окремі (спеціальні) закони про відповідальність молодих злочинців. Зокрема, Закон ФРН «Про відправлення правосуддя по справах неповнолітніх» 1953 р., у редакції 1974 р., стосується неповнолітніх, які досягай до моменту вчинення злочину 14 років, але не досягай 18-ти років, і молодих злочинців, які досягай 18 років, але не досягай 21 року. У законодавстві Великобританії частиною першою Закону «Про кримінальну юстицію» 1982 р. встановлено основні принципи поводження з молодими злочинцями віком від 14 до 21 року і які саме покарання можуть їм призначатися. До таких осіб суд може застосувати: 1) нагляд з боку чиновника пробації строком від 12 місяців до 3 років; 2) опіку з боку батьків, родичів або іншої особи; 3) штраф розміром від 200 до 5000 фунт. стерл.; 4) виконання безоплатних роби від 40 до 120 год.; 5) обмеження волі з утриманням під наглядом в установах для молодих злочинців (центрах затримання) від 21 дня до чотирьох місяців; 6) позбавлення волі щодо осіб віком від 15 до 21 року — мінімальний строк цього виду покарання — понад чотирьох місяців, максимальний прирівнюється до строку позбавлення волі дорослих злочинців, що досягни 21 року, який визначено в Законі щодо даного злочину. В Японії Закон про неповнолітніх визначає відповідальність за вчинення злочину від 14 років. При цьому до осіб віком від 14 до 16 років застосовуються лише заходи примусового виховання, а до осіб у віці від 16 до 21 року (року повноліття) кримінальне покарання застосовується лише за вчинення тяжких злочинів (ст. 20).

15

Законом ФРН «Про відправлення правосуддя у справах неповнолітніх» серед виховних заходів щодо неповнолітніх правопорушників передбачено три види арешту: арешт на вільний від роботи чи занять час; арешт з ізоляцією терміном на шість діб; арешт з ізоляцією від одного до чотирьох тижнів.