Читать «Досить Катрін» онлайн - страница 118

Джон Грін

В ісламі їсти свинину — харам. Це заборонено також в юдаїзмі, але а) Колін був тільки наполовину єврей, б) він був не релігійний.

73

Свиня. — Араб.

74

«Ти гадаєш, свині не говорять арабською?» — Араб.

75

Але є важлива відмінність, яку Колін відчув на собі. Бджола жалить тільки один раз і вмирає. Шершень, натомість, може кусати знову і знову. А ще шершні зліші, принаймні так уявляв собі Колін. Бджоли просто хочуть робити мед. Шершні хочуть вас убити.

76

Вільям Ліон Маккензі Кінґ — імен вистачить на двох (або й на чотирьох), та це одна людина.

77

Клянуся Богом. — Араб.

78

Записано. — Араб.

79

Нідерландською буквально «статевий орган жеребця».

80

Мій герой. — Нім.

81

І можна не сумніватися, що 9 вересня, о десятій ранку, Гассан сидітиме в класі з табличкою «Англійське письменство», попри те, що саме в цей час по телебаченню показують його любу партнерку, подругу і, ймовірно, уявну коханку суддю Джуді.

82

Одинак англ. Сінґлтон (singleton). — Прим. пер.

83

Світовий рекорд із плювання динним насінням належить Джимові Дітцу, який 1978 року плюнув насінину на 21 м. Колін, звісно, був до ями ближче.

84

Обов'язкові відрахування на користь бідних — один зі стовпів ісламу.

85

Так, я знаю, що це забагато для того, щоб утримати в одній голові. Але я не винний, Джон говорив вам, що Колін — вундеркінд.

86

Так, згода, це не велике діло, я й сам можу зробити обґрунтовані припущення, чи триватимуть стосунки у моїх друзів. Я думаю, річ у тім, що вони змогли математично обґрунтувати свої передбачення.

87

Як на мене, цей твір надто технічний, щоб описувати тут (хоча б тому, що я не розумію там ані слова), але якщо ви хочете почитати про це, то можете або спробувати колосальну і неприступну книжку «Математика шлюбу» Ґоттмена, Мюррея, Свенсон, Тайсон і (ще однієї) Свенсон, або ж значно простіший і веселіший онлайн-огляд і стислий переказ Джордана Елленберга, доступний на slate.com/articles/life/do_the_math/2003/04/love_by_the_numbers.html.