Читать «Голият обяд» онлайн - страница 5

Уильям Сьюард Берроуз

Както пиша, почти съм завършил продължението на „Голият обяд“. Математическо разширение на Алгебрата на нуждата отвъд вируса на дрога. Тъй като има много форми на зависимост, мисля, че те всички се подчиняват на едни и същи основни закони. Както е казал Хайдерберг: „Това може и да не е най-добрата от възможните вселени, но вероятно ще се окаже, че е една от най-простите.“ Ако човек може да вижда.

Постскриптум… Няма ли?

И говорейки Лично, а ако човек говори по някакъв друг начин, ние със същия успех можем да започнем дирене на неговия Протоплазмен Татко или Майка-Клетка… Не Искам Повече Да Слушам Съсипани Стари Наркомански Приказки и Наркокомове… Едни и същи неща, повторени милион пъти и повече, и няма смисъл да се говори, защото НИЩО Никога не се случва в света на дрогата.

Единственото оправдание за това уморително пътуване към смъртта е РИТНИКЪТ, когато циркулирането на дрогата спре поради неплатени сметки и дрогакожата умира от липса на дрога и свръхдоза време и Старата кожа свършва, забравяйки своята функция да опростява пътя под прикритието на дрогата, както правят кожите… Състоянието на тотално разкриване се ускорява, когато Абстинентният наркоман няма избор и трябва да гледа, мирише и слуша… Пази се от колите…

Ясно е, че дрога е Бутай-Около-Света-Топче-Опиум-с-Носа-Си-Пътуване. Само за Скарабей — купчина претъркалящи се дроги. И като такива, докладвани за унищожение. Умора от гледката наоколо.

Дрогите непрекъснато опяват за Студа, както го наричат, вдигат яките на черните си палта и притискат юмруци в съсухрените си вратове… Всичко това е цирк. Наркоманът не иска да му е топло, иска да му е Хладно-По-хладно-СТУДЕНО. Но иска Студа така, както иска Своята Дрога — НЕ ВЪН, където за нищо не му трябва, а ВЪТРЕ, така, че да може да си стои с гръбнак като замразен хидравличен крик… метаболизмът му, наближаващ абсолютната НУЛА. БЕЗНАДЕЖДНИТЕ наркомани често карат по два месеца без да си размърдат червата, и вътрешностите им правят при сядането-слепване — Няма ли?, — изискващо интервенция на замба или неговия хирургически еквивалент… Такъв е животът в Старата Ледена Къща. Защо да се мърда и да се губи ВРЕМЕ?

Място за Още-Един-Вътре, Сър.

Някои същества са на термодинамична еуфория. Те са изобретили термодинамиката… Няма ли?

А някои от нас са на Друга Еуфория и, между нас казано, всичко се разиграва с карти върху масата, така, както обичам да виждам какво ям и vice versa mutatis mutandis в зависимост от случая. Старият Бил: Банкети и Голи Обеди… Влизайте направо. Идеално забавление за млади и стари, за хора и зверове. Нищо по-добро от малко змийско масло от доктор X, за да се смажат колелата и да стане веселбата. На коя страна си? Замразен Хидравличен Крик? Или искаш да поогледаш малко наоколо заедно с добрия чичко Бил?