Читать «Візантійська фотографія» онлайн - страница 5

Володимир Єшкілєв

Ференц уважно вивчив екстер'єр «Жанни» й запропонував залишити її на фінальний кавалок сієсти. Він налив Знойкові Nemiroff'a. У прозорий стакан разом із горілкою випорскнув перчик.

«Capsicum annuum» — визначив червоного десантника Знойко.

«Отож» — погодився Ференц із пропащою ерудицією, і вони випили за зустріч.

«Папісти геть знахабніли» — невпевнено почав Знойко.

Ференц зупинив його скарги красивим рухом відкритої долоні. Він запозичив цей жест з гравюри єгиптолога Штрауса, що зображувала тріумф якогось небуденного фараона.

«Мисли ширше, — порадив він. — Ось, до прикладу, Пушкін. Заблуканий був чоловік, гнівливий. Але ж належав до чину найсправжнісіньких потвор, зневажених снобами. Боровся за право не бути зневаженим. Навіть вони війну вели, тодішні потвори. Пушкін з Александриною супроти красунчиків всіх тодішніх. Супроти Гончарової, кавалерґардів-підарів, супроти Дантеса. Я тепер створюю теорію переможних потвор».

«Нащо?»

«Нащо, питаєш? — Ференц ковтнув шампанського з пляшки. — Бо, якщо я навіть і потвора, то не конче ж мусить в мене смердіти здохлими пацюками!»

«Не конче», — погодився Знойко, роблячи коктейль.

«Адже ж я правий?»

«Але не примножуй жабу на грішній землі. Обороняй конкретний ґрунт».

Ференц випив горілки, задумався, потім мовив:

«Обороняю зневажених, вичакловую екологію монстрів. До речі, Пушкін перед смертю говорив французькою».

Вони випили за перемогу монстрів й відкоркували «Жанну».

«У коряків й чукчів злі духи називаються однаково — кале, — раптом сказав Знойко. — Чукчі називають злих духів також „вбивцями“ — тейнгичит, або чудиськами — реккен. Ти кале чи реккен?»

Ференц сприйняв питання без усмішки. Він ковтнув білої, несхвально примружився і сказав: «Я — потвора».

За годину Знойко поринув у тривожні сновидіння. Ференц довго дивився на сплячого приятеля, на цівку слини, котра втекла з його рота, знуджено видовжилась й досягла термостатичної ванни. Він придумував поезію:

православний пікет навперегін візитові папи він так навстіж злютований всеперемагаючою силою правди її обороноспроможністю під синьою банею із золотими зірочками жоден рим сюди не поткнеться ні собором святого петра ні санта марія маджорою ні мавзолеєм елія публія адріана старого підараса що зруйнував єрусалимські фундаменти й помер від гострокутного камінця у нирці.

Князь жаху. Спроба вільної екзегези

«Таємниці Буття мають три Числа і розташовані на трьох сферах втілення: на сфері Промислу, на сфері Дії та на сфері Спогадів. Смертним ніколи не вдасться об'єднати три Числа в зрозуміле та цільне…».

Мануель Ескаторес. XIII ст.

Сфера перша: Антихрист