Читать «В оточенні ідіотів, або Як зрозуміти тих, кого неможливо зрозуміти» онлайн - страница 25

Томас Эриксон

Нерідко ми зустрічаємося зі сім’єю, в якій чоловік є відображенням ЖОВТОЇ моделі поведінки — обожнює їздити на конях, бути в центрі уваги, вигадує кумедні ігри та більш ніж щасливий, коли єдиний у компанії відповідає на будь-які питання. Він завжди перебуває в центрі уваги, тоді як оточення — це його глядачі. Водночас його дружина — ЗЕЛЕНА. Спокійна та послідовна, як інші люди. Коли він розважається, — а ми говоримо про людей середнього віку, — вона тихо сидить на дивані та мило посміхається. Хоча їй теж, як і друзям, подобаються витівки свого чоловіка. Коли я запитую, чи не стомлюється вона від свого гіперактив-ного чоловіка, вона, як правило, спокійно відповідає: «Але ж йому так весело».

І це стандартна риса людей «зеленої» моделі поведінки. Вони терплячі та толерантні до більш незвичної поведінки інших. Тепер характер поведінки ЗЕЛЕНИХ вимальовується чіткіше? Вони — ті, про кого, можливо, ви й не подумали — тобто більшість із нас.

А ЯК ЩОДО ПРОПИСНИХ ІСТИН?

ЗЕЛЕНІ люди є відображення добра. Маючи цих людей серед знайомих, ви можете розраховувати на допомогу з їхнього боку, коли це буде потрібно. Вони цінять стосунки з іншими й зроблять все, що в їхніх силах, щоб ці стосунки зберегти. І будуть робити це протягом всього життя. Вони будуть слідкувати за календарем, щоб не пропустити ваш день народження, день народження вашого партнера, дітей. І я навіть не здивуюся, якщо вони знають, коли народився ваш улюблений кіт.

Загальновідомо, що ЗЕЛЕНІ є відмінними слухачами, і це правда. Людина даного типу поведінки завжди буде цікавитися вашими справами більше, ніж своїми, а якщо ж так складається, що йому необхідно думати про власні проблеми, він ніколи не захоче демонструвати це оточенню. Ви радше побачите ЗЕЛЕНИХ в організаціях, де вони допомагають іншим, навіть не задумуючись про власну вигоду.

Крім того, ЗЕЛЕНІ — чітко виражені командні гравці. Команда, група, сім’я завжди складається з індивідуальностей, і я б навіть сказав, що в суспільстві, де домінував би «зелений» тип поведінки, люди завжди турбувалися про тих, хто потребує допомоги. Вони ніколи не покинуть друга, який має проблеми; ви можете зателефонувати їм в будь-який час. Це те саме плече, в яке завжди можна поплакатися.

Готовність до змін не є сильною стороною ЗЕЛЕНИХ, хоча якщо вони відкриті до адаптації, якщо того потребує ситуація. Якщо ви можете пояснити необхідність таких змін і дасте ЗЕЛЕНИМ достатньо часу, навіть вони будуть готові спробувати щось нове. Але це однаково інше, якщо порівнювати з поведінкою ЧЕРВОНИХ, ЖОВТИХ та СИНІХ. До того ж, так би мовити, не завжди на тому боці трава автоматично зеленіша.

Виглядає чудово, чи не так? Тепер розгляньмо окремі деталі.

НАЙКРАЩИЙ У СВІТІ ТОВАРИШ

Я вже сказав, що ЗЕЛЕНІ щиро дружні люди. Коли вони говорять, що занепокоєні нашою проблемою, ви можете бути абсолютно впевнені в їхніх щирих намірах допомогти. Як і ЖОВТІ, ЗЕЛЕНІ — товариські люди, а тому їхній інтерес до проблем ближніх чистий та непідробний.