Читать «Адвокат на дявола Иван Костов или платен манипулатор е Паула Лайт?» онлайн - страница 2

Паула Лайт

Доста по-сложно е положението с приятелския кръг „Олимп“. Премиерът Костов и семейството му са обвинявани във връзки и общ интерес с така наречения приятелски кръг „Олимп“, групиран около собственика на столичния ресторант „Олимп“, Славчо Христов, шеф на СиБанк и „приятел на Костови“. Историята, в действителност, е следната:

През есента на 1996 г. в ресторант „Олимп“ за пръв път се събира официалният елит на СДС (тогава в опозиция) във връзка с президентската кампания на Петър Стоянов и нейното финансиране. Да, същият този Петър, който разхождаше невестата си, Антонина, с частен самолет по света, който после разби СДС, който като президент взе принц Кирил за съветник, който канеше „великденчетата“ на Симеон, западните юпита на червения капитал всяка година на събор в Родопите и усърдно подготвяше похода на мравките. Това невинно агънце! Срещата е организирана не от Иван Костов, а от Марио Тагарински и наистина е среща с представители на едрия бизнес като Красимир Стойчев, шефът на СИК, Красимир Маринов (големият Маргин), Евгения Калканджиева. В това мероприятие няма участие на Костов, нито на негови близки, въпреки че в последствие никой дори не споменава имената на истинските виновници, оказали се класически „сини мравки“.

През 1998 г. фирмата на Славчо Христов печели първите си търгове за летище София. В тази фирма, „Балканстрой инженеринг“ работи братът на тогавашния министър на транспорта, Вилхелм Краус, Борис. Синът му, Антон Краус, става съдружник на Славчо Христов във фирма на Христов — „Софтстрой комплект“ ООД.

През април, 2000 г. на Общо събрание на „БриБанк“ Славчо Христов е избран за председател на надзорния съвет на банката. Официално притежава само 1,5% от капитала, но неофициалната информация гласи, че чрез офшорни компании контролира повече от 40%.

Първата голяма приватизационна сделка е покупка на Златни пясъци, като купувач на 63,8% е капиталът на РМД „Златни пясъци“, финансирано от тази банка.

През май, 2000 г. Славчо Христов финансира две РМД, кандидатстващи за пет ВЕЦ, обединени в каскадите „Пиринска Бистрица“ и „Санданска Бистрица“. Общата предложена сума е 65 милиона щ.д. Въпреки шумът около тази сделка, тя всъщност пропада.