Читать «Жорстокість існування» онлайн - страница 16

Галина Пагутяк

Різниця між «я» і «ти» — це порожнеча, яку кожен заповнює, як уміє, здебільшого всіляким мотлохом, що має в наших очах велику цінність, а насправді єдиною цінністю мало б стати усвідомлення того, що я є ти. Тобто єдине, що може постати між нами, це те, що ми називаємо любов’ю. Любов бере і віддає любов. Якщо дитина не навчиться і не пізнає любові, ще довгі віки світ залишатиметься місцем страждань.

Найбільших страждань завдає війна. І найстрашніше у ній — виправдання жорстокости, вседозволеність, оте прадавнє несправедливе й огидне «око за око, зуб за зуб». Завжди на війні гинуть діти. Їх вбивають із двох причин: бо вони є гарантом майбутнього відродження народу, і тому, що дітей не можна використати як рабів. Ще монголи кидали у вогонь немовлят чи наколювали їх на списи, а нині російські найманці вбивають чеченських хлопчиків як у віфлеємській різні. Минули тисячі років, але нічого не змінилось. Людське життя так само не вартує нічого, як і не вартувало. Дитяче — ще менше. Особливо, коли йдеться про сучасні види зброї, що роблять убивства безликими і масовими. Але на межі життя і смерти завжди присутній біль. Від ран, завданих рукою ката, від страшного приниження…

У Чернокозово (Чечня), де знаходиться так званий «фільтраційний» табір для чеченців, затриманих чоловіків і жінок систематично катують: ґвалтують, б’ють молотками та кийками, тортурують електричним струмом, труять сльозогінним газом, аж доки за них не заплатять викуп. Двадцятиоднорічний «Муса», якого після катувань паралізувало, бачив, як десятеро табірних охоронців ґвалтували 14-річну дівчинку у коридорі на очах затриманих. Дівчинка прийшла, щоб побачитися з матір’ю, і за 5000 рублів їй дозволили 5 хвилин. Цих п’ять хвилин перетворились на чотири дні безперервних катувань. 16-річний хлопець на ім’я Альберт також був зґвалтований групою охоронців і жорстоко побитий. Йому відрізали одне вухо. Сімнадцятирічному підліткові спиляли напильником зуби і порізали губи. Як повідомляє «Муса», до табору щоденно привозили 10–15 затриманих, серед них дівчаток 13–14 років. «Солдати часто нам казали: «Навіть, якщо ви вийдете звідси живими, то залишитеся каліками»» [11].

Подібні речі відбуваються щодня у цілому світі. Пересічні громадяни мало що знають про ці нелюдські злочини, які до того ж заперечують офіційні джерела. Як свого часу не знали про концентраційні табори фашистської Німеччини. Про війну ніколи не кажуть правди ті, хто у ній винен. А мертві діти мовчать. Так само, як і дорослі. І ті, що загинули у фільтраційних таборах, не дочекавшись викупу, і ті, яких вбили в лоні матері, і ті, хто вмирає без лікування у сиротинцях Румунії, і ті, для кого не знайшлося грошей на операцію в нашій славній Україні… Жорстокість не є вибірковою: вона може просто приховуватись. Інформаційний простір, у якому ми живемо, настільки насичений плітками, вигадками, порожньою балаканиною, що людина не вірить навіть самій собі. Комп’ютерні технології дозволяють зробити будь-яку фальшивку. А жахливі випадки насильства майже завжди використовуються з певною політичною метою. Вони служать пропаганді, кар’єрі, сенсації, для того, щоб відвернути увагу від важливих соціальних проблем. По суті, описувати такі речі — справа надзвичайно важка. Не існує слів, окрім давно скомпрометованих, що не залишають сліду у свідомості, а відскакують від неї, як горох від стіни. Це ті ж слова, з яких складаються цілі блоки реклам красивого життя, це ті слова, що йдуть з нечистих уст державних чиновників, це слова, за які платять гроші, це ті неоковирні слова, над якими сміються циніки-інтелектуали з їхньою незрозумілою мовою… Але діти знають, що краще мовчати, коли страшно, бо мова — кепський захист від болю. Ті, хто пережив війну чи тортури, можуть через рік-два навіть посміхнутися, а дуже маленькі — навіть забути, що з ними трапилося. Якщо довкола них знову прекрасний світ.