Читать «Опцията на Тюринг» онлайн - страница 133

Хари Харисън

— Дик Трейси е на друго мнение.

— Тогава сигурно знае нещо, което ние не знаем. — Той се обърна отново към компютъра. — Продължи работа. На какво се основава предположението за превоз по въздуха?

Компютърът помълча малко и сетне отвърна:

— Няма обобщение на основанията. Заключенията се базират на сбора от дванайсет хиляди средни величини на подсистемата за оценка на връзките в програмата за разкриване.

— Това е обща слабост на този тип програми — обясни Шели. — Почти е невъзможно да се разбере как стигат до заключенията си, защото сумират милиони дребни корелации между отделни детайли от данните. Почти е невъзможно да се обясни с нашето понятие „преценка“.

— Няма значение, защото отговорът е погрешен. — Беникоф бе раздразнен. — Не забравяй, че аз водих разследването. Летището тук, в района, е напълно автоматизирано. По-голямата част от трафика се върши от вертолети, макар че кацат и бизнес-самолети, както и товарни машини с близък и среден обсег.

— Как действа едно автоматично летище? — попита Брайън. — Сигурно ли е?

— По-безопасно е, отколкото ако се управлява от човек, не се съмнявай. Към края на осемдесетте години на миналия век най-накрая всички проумяха, че повече катастрофи се причиняват от човешки грешки, отколкото се предотвратяват чрез намесата на човека. Всички самолети трябва да представят планове за полета преди излитане. Данните се вкарват в компютърната мрежа, така че всяко летище знае какъв е входящият и изходящият трафик, та дори и преминаващият наблизо. Когато самолетът влезе в обсега на радара, той се идентифицира чрез сигнал на транспондер14 и тогава му се дава разрешение за кацане и излитане или други инструкции. Тук, в „Мегалоуб“, всички движения на летящи обекти се наблюдават и записват и от органите за безопасност.

— Но тъкмо сигурността е била нарушена в онзи фатален час.

— Няма значение, всичко се записва и в контролната кула на летището в Борего, както и в регионалната радарна станция на Федералната авиационна асоциация — ФАА. Всичките три комплекта записи не си противоречат, а техническото разследване доказа, че е невъзможно да бъдат променени и трите. Онова, което ни бе представено, бяха истински записи за движението на всички самолети в онази нощ.

— Имало ли е полети от и до летището през този час?

— Нито един. Последният полет е бил най-малко един час преди периода на „затъмнение“ — вертолет до Ла Джола15.

— Какъв е районът, който покрива радарът? — попита Брайън.

— Голям. Този тук е стандартно производство, предназначен за контролни кули с обсег около сто и петдесет мили. От Борего стига на изток до Морето Солтън и над хълмовете отвъд него. Най-малко четирийсет-петдесет мили. Не чак толкова далеч, колкото в другите посоки, поради хълмовете и планините, които заобикалят тази долина.

— Дик Трейси, включи се — рече Шели. — Колко полета е регистрирал за всичките двайсет и четири часа от въпросния ден радарът в „Мегалоуб“?