Читать «Пътят на коприната» онлайн - страница 144

Колин Фальконер

Резиденцията беше проектирана с математическа точност върху мрежа от успоредни улици, така че от своя прозорец високо горе в двореца близо до северната стена Жосеран можеше да вижда по протежение на главната улица на града чак до южната врата.

— Китайците казват, че небето е кръгло, а земята квадратна, затова и инженерите на Хубилай така я построиха — обясни му Сартак.

— Ами какви са онези знаци, изрисувани по хоризонталните греди? Има ги на всяка къща.

— Такъв е законът. Всеки гражданин на Катай трябва да изпише името си и имената на всички в неговото семейство, включително на слугите. Дори броя на животните. По този начин Хубилай знае точно колко хора живеят в държавата му.

Жосеран беше удивен от реда в империята. Тези правила се прилагаха дори към живота на императора.

По татарски обичаи той притежаваше четири орду, или домакинства, по едно за всяка от четирите му съпруги, всичките татарки като него. Но освен това той поддържаше и многочислен харем за лично ползване.

— На всеки две години комисия от съдии се изпраща на експедиция, за да открие нови недокоснати девици — разказа му Сартак. — Имах честта миналото лято да бъда част от стражата. Посетихме безброй селца и ни доведоха най-красивите млади момичета. Онези, които избрахме, бяха доведени тук, за да бъдат оценени.

— Оценени? Кой ги оценява?

— Не аз, за нещастие — пошегува се Сартак през усмивка. — По-възрастните жени от харема, това им е работата, когато се оттеглят от нощните си задължения. Спят с новите момичета, за да се уверят че дъхът и мирисът на телата им са приятни, както и че не хъркат.

— А ако не са подходящи?

— Де да ги даваха на мен! Нямаше да имам нищо против, дори и ако някои от жените, които видях, похъркваха като магарета! Но къде ти, дават им работа — да готвят, да шият, да правят дрехи.

— А избраните за императора?

— Те преминават специално обучение, за да ги подготвят за службата им към Сина на Небето. Когато са готови, той приема пет от тях в покоите си всяка вечер в продължение на три нощи. Да можехме всички да сме като хана на хановете! Я, Варварино, нещо си ми пребледнял.

— Пет жени на вечер!

— Нямате ли хареми в Християнство?

— За тях знам само от мохамеданите. Във Франция един мъж може да има само една съпруга.

— Дори краля ли? Само една съпруга за цял живот?

— Ами ако мъжът е с гореща кръв, спи със съпругите на другите мъже или с домашните слугини.

— Това не води ли до много проблеми? Не ли по-добре по нашия начин?

— Може би. Брат Уилям може и да възрази.

— Твоят шаман — Сартак почука с пръст по челото си — е добър пример за това, какво се случва с мъж, който не си ляга достатъчно с жени.