Читать «Війни Міллігана» онлайн - страница 168

Дэниел Киз

Учитель лишився сам. Усі його віддані друзі зникли. Він спробував тихенько їх покликати, але ніхто не відгукнувся. Він зрозумів, що втратив їх назавжди, — і заплакав.

Терапія смерті злила його докупи.

Учитель заговорив уголос. Це почув наглядач, який за ним стежив. Він подумав, що це вже передсмертна мить, і поквапився повідомити адміністрацію. Скоро вони всі зібралися навколо Біллі — просто посеред ночі — і стали чекати.

В Учителя промайнула думка: навіть якщо просто зараз усе скасувати — вже буде надто пізно. Було таке відчуття, наче його розірвало на кілька частин. Він виграв. А вони здалися. І їх це багато чого навчило — вони побачили, де саме в лікуванні своїх пацієнтів припускалися помилок. І вони вже навіть почали вдаватися до певних змін.

Уже майже кінець. Аж раптом йому захотілося зробити більше для інших пацієнтів. Якщо йому вдалося щось змінити таким чином — то хіба б не вийшло добитися більшого, не вбиваючи себе? «Якщо не можеш їх перемогти — стань одним з них», — промайнула думка.

Його думка. Не когось із тих, на кого він розпадався, а його. Але як же до них долучитися? Він не знав, хоча вони багато разів просили це зробити — казали: «Ви б могли допомогти нам зрозуміти стільки речей! Шкода буде втратити таке життя!»

— Якщо я житиму — ви можете дати мені якісь гарантії? — нарешті спитав він. — Ви можете точно мені сказати, коли я зможу вийти з лікарні? Ви можете мені пояснити, як почати нове життя?

— Ми спробуємо, Біллі.

— Ви зможете скласти план мого існування та гарантувати виконання своїх обіцянок? Ви зможете запросити для мене нового терапевта? Наприклад з тих, кого пропонував суддя Джонсон?

Це пробудило їх до дій. Вони заходилися організовувати для нього засідання комісії за межами Огайо і погодилися на наступному слуханні щодо його психічного здоров’я — за два місяці — просити суд випустити його з лікарні.

— Ми маємо надати вам якісь навички та освіту — щоб ви могли самостійно забезпечувати себе. Що ще ми можемо зробити, щоб показати, що ми тримаємо все під контролем?

Він на якийсь час замислився й відповів:

— Комп’ютер.

Він згадав, як Френк Борден легко зміг зламати систему за допомогою інформації, яку надавав йому комп’ютер. Якщо йому дозволять купити комп’ютер на гроші із соціальних виплат — це доведе, що вони йому довіряють і дотримуватимуться своїх обіцянок і нових правил гри. Навчитися ним користуватися він зможе і самостійно. Це дасть йому можливість увійти у базу даних системи охорони здоров’я та перевірити, чи не збираються вони відступити. Ну, а якщо вони брешуть — він завжди може померти. Потім. Борден розповідав, що якщо хочеш зруйнувати систему, треба створити логічну бомбу, яка знищить усю інформацію. Може, йому вдасться навчитися писати такі програми — на випадок, якщо його зрадять. Це дасть можливість помститися їм уже з могили. Ця ідея настільки збудила його, що він розсміявся.